A fagylaltozás története

Bár a fagyit sokan tipikus olasz édességnek tartják, Kínából származik. Igaz, hogy az akkor fogyasztott nyalánkság leginkább a mai sorbetekhez hasonló állagú, gyümölccsel ízesített jeges hűsítő volt. Kalandos úton került Európába, de elterjedését nem állíthatta meg országhatár, népszerűsége ma is töretlen, napjainkban csak az adagolása körül kialakult nyelvhelyességi vita okozhat fejtörést. Azért mi fogyasszuk jóízűen, kérjük gombóccal, gömbbel, nyalattal vagy kenéssel.

Az első fagylaltreceptet Marco Polonak köszönhetjük, amikor kínai utazásáról visszatérve többet is magával hozott. Állítólag, 1600-ban Bernardo Buontalenti készítette az első igazi fagylaltot, Medici Mária és IV. Henrik francia király esküvőjén; hóból, sóból, citromból, cukor, tej és tojásfehérje hozzáadásával.
fagylalt

A jeges nyalánkság első árusító helye egy párizsi kávéházban volt, a készítője pedig ki volna más, mint egy itáliai cukrász, az üzlet csak nyáron működött és csak citrom ízű fagylaltot árusított. Széles körben való terjesztésének első akadályával ekkor találkozhattak, hiszen mindaddig nem terjedhetett el a finomság, amíg nem volt megoldott folyamatos hűtése.
eszkimoHazánkba osztrák közvetítéssel érkezett, bár egyes források szerint Mátyás királyunk udvarába már korábban eljutott Beatrix királynő közvetítésével. Az viszont biztos, hogy a Szakáts mesterségnek könyvetskéje című erdélyi szakácskönyvben már több recept is szerepel magyar nyelven. Az első fagyi gépek kézi hajtásúak voltak, amit többnyire inasok hajtottak, általában konyhasóból és jégből álló hűtőkeverékkel bélelt tartályban forgott egy kisebb, amiben a massza keveredett. A hűtők megjelenésével megszűnt a korábbi akadályozó tényező és nem kellett kellemetlen gyomorbántalmaktól se tartani. 

f

Azért előfordultak fagylaltmérgezésről szóló hírek, mint a legendás Jégbüfében, mely nemcsak gofrijáról és tortáiról, hanem finom fagylaltjáról is híressé, később hírhedté vált. Az ötvenes években a cukrászda valódi jéggel hűtött fa szekrényei a pincében voltak, a pince meg tele volt patkányokkal, ahogy a pesti belvárosban szinte mindenhol, így került patkányméreg a fagyiba, ami a tömeges rosszullétet okozta.
A 20. század óta az ipari fagylalttermelés hódít, a kézműves-technológiát felváltotta az automatizált (fagylaltporból, tejporból, vízből, mesterséges ízesítő- és adalékanyagok hozzáadásával) jégkrém- és fagylaltkészítés, azért a kézműves fagyizók sem tűntek el, sőt. Lényeg a változatosság, legyen az gluténmentes, levendula vagy az albán pékségben található hűsítő nyalánkság.




Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink