Vacsora a Le Grand Véfour-ban, Párizs, 1844.

image
qualifiedcontent

Vadlakoma a párizsi Le Grand Véfour-ban, Szent Hubertusz tiszteletére (november 3.). A nagyméretű ovális asztal fókuszpontjában egy kitömött őz vagy szarvas áll grandiózus asztali díszként. A finom fogásokat jóféle borok és vadászkürtzene kíséri. A napóleoni korszakban és a második császárság idejéna legjobb éttermek a Palais-Royal környékén voltak fellelhetőek Párizsban. Ezek egyike volt a Le Grand Véfour. 1820-ban vásárolta meg Jean Véfour a Café de Chartres-t, hogy saját nevét adva egy új szintre emelje a párizsi és egyben francia gasztronómiát. Bár három év múlva eladta Jean Boissiernek, minőséget garantáló neve továbbra is megmaradt is étterem elnevezésében. 1827-ben már a Hamel Brothers az új tulajdonos, és innentől kezdve sorscsapások sorozata éri, tűz és halálesetek, amelyek hozzájárultak a lassú agóniához, és végül az 1905-ös bezáráshoz vezetettek (a hírhedt emeleti bár kivételével). 1948-ban nyitott újra, a híres szakács Raymond Olivier az ismert gasztronómiai szakíró vezetésével. Az étterem talán leghíresebb étele az 1820-as években megalkotott Mornay mártás. Az eredeti kép Jean Paul Aron "Le Mangeur du XIX. Siécle" könyvében található, aki a L'Illustration Journal Universel egyik 1844-es kiadványából vette át (november 30.?).

Venison feast at Le Grand Véfour in Paris, in honour of Saint Hubert (3 November). The focal point of the large oval table is a stuffed deer or stag as a grand centrepiece. Delicious dishes are accompanied by fine wines and hunting horn music. During the Napoleonic era and the Second Empire, the best restaurants were to be found in the Palais-Royal area of Paris. In 1820, Jean Véfour bought the Café de Chartres to give his name to it and take Parisian and French gastronomy to a new level. Although he sold it to Jean Boissier three years later, his name, a guarantee of quality, remained in the name of the restaurant. In 1827, the Hamel Brothers were the new owners, and from then on a series of misfortunes, fires and deaths contributed to the slow agony that led to its closure in 1905 (with the exception of the infamous upstairs bar). It was reopened with the leadership of the famous gastronomic writer and chef Raymond Olivier in 1948. Perhaps the restaurant's most famous dish is the Mornay sauce, created in the 1820s. The original picture is from the book "Le Mangeur du XIX. Siécle" (The Eater of the 19th Century) by Jean Paul Aron, who took it from an 1844 edition of L'Illustration Journal Universel.

Title(s), language
language hungarian
language english
language french
Subject, content, audience
subject vendéglátás-történet
subject szakmatörténet
subject könyvillusztráció
subject enteriőr
subject vendéglátóhelyiség
subject étterembelső
subject étkezés
subject vadétel
subject asztaldísz
subject Szent Hubertusz (656-727) a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentje
subject vendéglátóipar
subject MKVM
Time and places
spatial reference Párizs, 17. Rue de Beaujolais
spatial reference Paris, France
location of physical object Budapest
temporal reference 1844
Attributes
medium paper
extent 13 x 18 cm
colour image black and white
format jpeg
Legal information
rightsholder MKVM
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source MKVM
registration number VF_13235
registration number VIP_10-11_Szakmatörténet_Ipartestület