Erdélyi fürdőházak - képeslap, 2000-es évek eleje

image
qualifiedcontent

A levelezőlap képes oldalán öt kisebb fotón erdélyi fürdőházak és egy szaunaház láthatóak. Fentről balról az órajárás irányában: sugásfürdői fürdőház, előpataki fürdőház, székelypetőfalvai borvizes medence és szaunaház, borvizes korsók és üvegtárgyak. Középen sugásfürdői borvíz csorgó látszik. A felsorolt települések Erdély délkeleti részén elhelyezkedő Kovászna megyében találhatóak. Sugásfürdő Sepsiszentgyörgytől 8 kilométerre található, sípályája mellett gyógyhatású szénsavas vizeiről is híres. A helyi adottságokat kihasználva az 1870-es évektől kezdődően épült ki a fürdőtelep medencékkel és vendégházakkal. A gyógyfürdő ma is működik. A legutóbbi beruházásokra a 2010-es években került sor (2012-2014?). Előpatak vasas-szénsavas gyógyvizeiről híres település (Őskút). Már az 1770-es években megkezdődött a fürdőtelep kiépítése. Töretlen fejlődésének a második világháború vetett véget. Fénykora a dualista állam időszakára tehető. A 2010-es években a Borvizek Útja program részeként egy modern kezelőközpont építettek fel (2014.?). Székelypetőfalva (régebben Petőfalva) borvizeiről híres (Fortyogó), a XIX. század végén még gyógyfürdője is volt. A régi borvízfürdőt 2007-ben építették újjá, ekkor került kialakításra a fák között látható szaunaház és az előtérben lévő medence (sokáig csak borvizes gödör) is új burkolatot kapott.

Postcard - Transylvanian Bath and one Sauna Houses in five small photos: Sugásfürdő Bath House, Előpatak Bath House, Székelypetőfalva wine water.

Wine water is the Transylvanian name for medicinal or mineral water containing carbonated acid. Wine water usually contains sodium carbonate. The source is called a wine well. It got its name from the fact that its sour taste is reminiscent of wine. Szeklerland, rich in wine wells, could carry drinking water from a wine well. It was drunk mixed with wine, especially in summer. In the past, transporting wine water was a lucrative business. The name of the wine water is Cevice in the Highlands and sour water in Transdanubia.

Title(s), language
language hungarian
language english
Subject, content, audience
subject vendéglátás-történet
subject képes levelezőlap
subject mozaikkép
subject fürdőélet
subject fürdőház
subject kerámia, üvegáru
subject csorgó
subject gyógyturizmus
subject MKVM
subject postatiszta
Creators, contributors
contributor Albert Levente, Papucs András
Time and places
spatial reference Erdély
spatial reference Sugásfürdő (Románia, Băile Șugaș)
spatial reference Előpatak (Románia, Vâlcele)
spatial reference Székelypetőfalva (Románia, Peteni)
location of physical object Budapest
temporal reference 2000-es évek után
Attributes
medium paper
extent 11 x 15 cm
colour image polychrome
format jpeg
Legal information
rightsholder MKVM
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source MKVM
registration number VF_2013_120_1
registration number VIP_15_b_E_U_15_K_E_U_kicsi_képek_Fürdők