Révhelyi Elemér képei

Veszprém Szentháromság tér

image
qualifiedcontent

Veszprém az 1930-as és az 1940-es években.

A veszprémi Vár utca kiöblösödésével érünk az impozáns Szentháromság térre, mely egyházi és világi ünnepségek, fesztiválok, hangversenyek és előadások szabadtéri színhelye, és Magyarország talán legszebb barokk tere.

A Szentháromság tér közepén áll az 1750-ben, Padányi Bíró Márton megrendelésére felállított Szentháromság szobor. Az akkori püspök saját családi címerének és védőszentjének, Szent Mártonnak is előkelő helyet juttatott a szobrok, domborművek között. A kompozíciót Schmidt Ferenc szobrász-kőfaragó mester készítette, az utóbbi években történt felújításhoz Veszprém testvérvárosa, Passau nyújtott segítséget. A szoborcsoport a Vár főterének névadója.

Szentháromság szobor
A várnegyed szívében, a Dubniczay-palota, a Szaléziánum, a székesegyház, a Gizella-kápolna és az Érseki Palota által körülölelt tér közepén tekintetünket az ég felé irányítja az arany díszítéstől csillogó Szentháromság-szobor, amelyet 1750-ben, Padányi Bíró Márton megrendelésére állítottak fel. Az akkori püspök saját családi címerének és védőszentjének, Szent Mártonnak is előkelő helyet juttatott a szobrok, domborművek között.

Szentháromság tér
A tér északi részén találjuk a Szent Mihály-székesegyház neoromán épületét (alapjai 10. századiak). Tőle jobbra helyezkedik el a barokk nagypréposti palota, majd a kicsi Gizella-kápolna, Veszprém legrégebbi – 13. századi – épülete, ezután pedig a barokk Érseki (korábbi Püspöki) palota (1763), Fellner Jakab alkotása. A Gizella-kápolna előtt található a 2002-ben felújított, 41 méter mély Várkút. A tér másik oldalának legfontosabb épülete a ferences templom (1730) és a Dubniczay-ház (1751).

Title(s), language
language hungarian
Subject, content, audience
subject Fénykép
subject Veszprém
subject Szentháromság
subject Szentháromság tér
subject Szentháromság szobor
subject várnegyed
subject Vár utca
subject Szent Mihály székesegyház
subject Gizella kápolna
subject Dubniczay-palota
subject Püspöki palota
Creators, contributors
creator Révhelyi Elemér
publisher Kuny Domonkos Múzeum
Time and places
place of publishing Tata
spatial reference Veszptém
spatial reference Veszprém megye
spatial reference Balaton-felvidék
spatial reference Magyarország
location of physical object Tata
temporal reference 1930-1940.
Attributes
medium paper
colour image black and white
format jpeg
Legal information
rightsholder Kuny Domonkos Múzeum
access rights research permit needed
Source and data identifiers
registration number 2014_4485