A zsidóság lényege és fejlődése _ I. rész

text
qualifiedcontent

Közel 25 éve annak, hogy ezen gyűjteményes füzetben közölt hat előadás egyetemet látogató zsidó ifjak gyülekezetében hangzott el a halhatatlan em­lékű Goldziher Ignác ajkáról, a pesti izr. hitközség székházá­ban. Az első öt nyomtatásban is napvilágot látott a Magyar Zsidó Szemle 1887. és folytatólag 1888. évfolyamában. A hatodik most először kerül a nyilvánosság elé.
[...]
Ezek a felolvasások egyik láncszeme azoknak a múlt század 80-as éveiben megnyilvánuló jelensé­geknek és történeti mozzanatoknak, melyek a jobbak lelkében azt a hitet keltették tele reménnyel, hogy a magyar zsidóság művelt és tisztult vallásos tudata ébredőben és a magyar Izrael vallásos életé­nek megújhodása küszöbön van.
Az Országos Rabbiképző Intézetnek világhírű tekintélyt szereztek már halhatatlan triásza: Bloeh Mózes, dr. Bacher Vilmos és dr. Kaufmann Dávid tanárok. A zsidó vallástudományok benső kapcso­latban az európai tudományokkal itt először tárul­tak fel hazánkban rabbi-pályára készülő zsidó if­júink előtt, akik azután tudásukat és meggyőződésü­ket egyrészt lelkészi munkásságukkal bevitték a ma­gyar zsidóság köztudatába; másrészt dr. Bacher Vil­mos és dr. Bánóczi József szerkesztésében megindult Magyar Zsidó Szemle hasábjain a zsidó vallástudomány disciplináit a magyar nemzeti kultúra szerves részévé tették.
"És van okunk kívánni, hogy a művelt ifjúság a zsidóság fejlődésének középpontjától el ne távolodjék, hogy tényezővé váljék e fejlődésben, hogy nemes he­vével s buzgó lelkesedésével előmozdítója legyen a nagy munkának, mellyel a jelenkor fiai jövőnknek tartoznak."

"Die alten Vorstellungen über Religion sind nur zu besiegen durch mehr Religion, nicht durch Unreligion." B. Auerbach, Briefe II, 101

The Essence and Development of Judaism - Part I. Collection of academic lectures gave by Ignacz Goldziher on Science of Religion at Jewish Community of Pest's Hall, part I, 1919/ 1922.
LECTURE I-II-III.

Title(s), language
language hungarian
language english
Subject, content, audience
subject Vallástudomány
Table of contents
Előszó

ELSŐ ELŐADÁS
Bevezetés

MÁSODIK ELŐADÁS
Prófétizmus I.

HARMADIK ELŐADÁS
Prófétizmus II.
open table of contents
audience researchers
Creators, contributors
creator Goldziher Ignác
publisher Népszerű Zsidó Könyvtár
contributor Gábor Ignácz (szerk.), Bánóczi József (szerk.), Stern Ábrahám (előszó)
Time and places
place of publishing Budapest
spatial reference Pest
location of physical object Magyarország, Budapest
date 1922-01-01
temporal reference XIX. sz. vége
Attributes
medium paper
extent 72 p.
format PDF
Legal information
rightsholder Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Egyetemi Könyvtára
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Egyetemi Könyvtára
identifier 43aa9eaf6f955f03