Az inkák tündöklése és bukása

text

Harry Gerol, Amerikai múltjának neves kutatója egy régen letűnt, távoli civilizációba viszi el az olvasót, a mai Peru, Bolívia, Ecuador és Kolumbia területére, a dél-amerikai civilizáció bölcsőjébe. A régészeti leletek, a hatalmas megalitikus építmények maradványi igen régi, fejlett kultúra létéről tanúskodnak a Titicaca-tó környékén. Ennek a legutolsó, előttünk leginkább ismert szakasza az inkáké volt, de már a csodálatosan megszervezett inka birodalom előtt is számos, fejlett kultúra létezett e helyen. A szerző – aki több évtizede kutatja a dél-amerikai magas kultúrákat, kitűnően ismeri a rájuk vonatkozó irodalmat, s az ott folyó ásatásokban is több alkalommal részt vett – ezekről a spanyol hódítók betörése előtt létező kultúrákról, legfőképpen azonban az inka birodalom keletkezéséről, virágzásáról és pusztulásáról igyekszik könyvében képet adni. Hatalmas régészeti bizonyítóanyagot vonultat fel és ismerteti a körülötte folyó tudományos vitákat. De ezeken túlmenően, színesen, érdekesen, olvasmányosan vázolja az inkák birodalmának gazdasági, társadalmi, politikai szerepét, a mindennapi életet, a vallást, a művészetet, a tudományt. A kötet jól sikerült összefoglalása a dél-amerikai kultúrák régészeti, vallási, gazdasági, történeti, művelődéstörténeti adalékainak. Értékét emeli kitűnő illusztrációs anyaga.

Title(s), language
is part of Bors-Honty művészeti könyvtár
language hungarian
Subject, content, audience
subject Az inkák tündöklése és bukása
subject E. Harry Gerol
subject könyv
Table of contents
1. TIAHUANACO, A TITOKZATOS VÁROS
Amiről a krónikák szólnak - Amit a felfedezők láttak - Mi az, amit a tudomány igazol? - Kutatásaim eredményei - Az őskorszak - Acapana - A benépesedés problémája - A "birodalmi" korszak - Calasasaya - A napkapu - Új kutatások - Viracocha - Lacca-Collu vidéke - A művészet és kifejező formája - A kerámia - Az ipari tevékenységek - Kísérletek a kormeghatározásra - A pusztulás.
2. REJTÉLYES KUTLTÚRÁK TEMETŐI
Az amerikai népvándorlás - Nyelvészeti bizonyítékok - Az utak - Az Andok világa: a part - Kultúrrétegek - Titokzatos városok - A parti kerámia - A nazcai körzet - A nazcai kerámia - Nazca ipara - Ica és Chincha - Chancay - Paracás - A chimúi övezet - Chan Chan - A chimú kerámiák - A mochica kerámia - Naymlap isten - Chimú fémművessége - A vég - A chinchák - Ancón - Az Andok vidéke: Floresta - Chavín vidéke - A chavíni "lándzsa" - Chavín régisége - Huaylas stílusa - Belső, amerikai kapcsolatok - Az igazi amerikai magas kultúrák.
3. AZ AYLLUTÓL A BIRODALOMIG ...........85
Az Andok világa: a hegység - Ár és apály - Az Andok emberfajtái - Megközelítés és megkülönböztetés - Sajátos jelleg és környezet - Helyi gazdálkodás - A gazdálkodás rendszere - Az Andok mezőgazdasága - Az ayllu mint a társadalmi szervezet alapja - Termelési módok - A fejlődési folyamat - A korszakok és azok felosztása - A Carbon 14-es eljárás.
4. A NAP FIAI .............107
A mitológia - A krónikák - Következtetések - Az uralkodóház - Az első utódok - A civilizátorok - A császárok - Az uralkodók névsora - Az inkák arcképei (ikonográfia) - Az uralkodó - A hatalom jelvényei - Az államtanács - A trónöröklés - A királyi nevelés - Az uralkodói hatalom - A nagyfülűek - Az arisztokrácia - A papi rend - Birodalmi kronológia.
5. A BARÁZDA GYERMEKEI ............135
A nép - A családi élet - A társadalmi élet - A mitimae - Kötelezettségek és jogok - A yanaconák - A camayocok - A hatun runák - A föld elosztása - A mezei munkák - A szerszámok - A talajjavítás - Az aratás - A mezőgazdasági termékek - A táplálkozás - Az ital és egyéb szenvedélyek - A háziállat - A lakás - Az öltözködés - Díszek - A halászat - A hajózás - A rög embere - Hibák és negatívumok - A munka nagyszerűsége - A fémművesség - Az ötvösművészet - A kőfaragás - A faipar - A csontipar - A szövés - A világ legeredetibb textilfajtája - A bőrcserzés - A kötélverés - A kerámia - Az inka gondolkodásmód.
6. ISTENEK, SZERTARTÁSOK, ÜNNEPEK ...........171
A két vallás - A nép vallása - Népszerű kozmológia - A totemizmus - A napkultusz - A teremtés mitológiája - Az előkelők vallása - Az inkák istenei - Viracocha isten - A jóságos istenek - Az áldozatok - Az ünnepek - Az áldozat bemutatása - A szertartások - A gyászszertartás - Ünnepi naptár - Intip Raymi - A napszüzek - A "Situa" ünnep - Más ünnepségek.
7. A MŰVÉSZET ÉS TUDOMÁNY ...........207
A runa-simi nyelv - Versek - Vallásos himnuszok - A "jailli" - Mesék - Elégiák - A drámairodalom - Ollantay - A zene - A hangszerek - A csörgők - A tacatica - A fa fúvóhangszerek - A quena - Az antara vagy pánsíp - A kürtök - A dobok - Más hangszerek - A táncok - A festészet - A szobrászat - Az írás - A quipuk - A csillagászat - A kozmogónia - A naptár - A matematikai ismeretek - A földrajz - A botanika - Az orvostudomány - A közegészség.
8. INKA ÉPÍTÉSZET ...........249
Építészeti alaptípusok - A lakóház - Különleges használatra szánt épületek - A "tampu" - A paloták - A templomok - Coricancha - Az aranykert - A napszentélyek - A temetkezőhelyek - A teraszos földművelés - A csatornázás - Az utak - A hidak - Az utasok - A várak - Ollantaytampu - Paramonga és Cerro de la Horca - Sacsayhuaman - Machu- Picchu - Pisac - Runa-Huanac - A városok - Cuzco - A többi inka város.
9. POLITIKA, GAZDASÁG ÉS SZERVEZÉS ..........283
Alapelvek - Igazságszolgáltatás - A bíróságok - A tulajdon - Nemzetgazdaság és adórendszer - Pénzügyi rendszer - Gazdasági szervezet - Körzetek közti csere - Csere a külfölddel - A lakosság - Az inka piramis - A négy tartomány - A közigazgatás - Vajon boldog volt-e ez a világ? - A katonai szervezet - A fegyverzet - Harcászat és hadászat.
10. AZ INKA CIVILIZÁCIÓ HALDOKLÁSA ............309
Huayna Capac halála - Huascar inka - Atahuallpa - A gyilkos testvérháború - Megjelennek a fehér istenek - Piazarro, a végzet embere - Cajamarca, a tragédia első felvonása - Cuzco, a tragédia második felvonása - Lima, az utolsó felvonás.
11. FÜGGELÉK ...........327
Az andok népei - Az aymarák - A quechuák - A yungák - A rucanák - A huancák - A yauyók - Az uruk - A tallánok - A chunchók - A chancák - Peremtelepülések - A chibchák vagy muyscák - A caribok - Az ecuadori népek - A déli népek - Az atacamák - A diaguiták.
12. KIEJTÉSMAGYARÁZAT ...........336
open table of contents
Creators, contributors
creator E. Harry Gerol
publisher Gondolat
Time and places
place of publishing Budapest
spatial reference Budapest
location of physical object Kaposvár
date 1965-01-01
temporal reference 1965
Attributes
medium paper
extent 338 p
format jpeg
Legal information
rightsholder Együd Árpád Kulturális Központ
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source http://egyud.kaposvar.hu/
registration number BHMK.0253