Bér, ár és haszon
text
"Marx ""Bér, ár, haszon"" címen ismert műve angol nyelven, kéziratban maradt fenn. Ez a kézirat egy előadás szövegét tartalmazza, melyet Marx a Nemzetközi Munkásszövetcség (az I. Internacionále Központi Tanácsában 1865 június 20-án és 24-én olvasott fel. A könyv a tőkésrendszer politikai-társadalmi helyzetét és átalakulását mutatja be, a 19. században."
Title(s), language | |
---|---|
language | hungarian |
language | latin |
language | french |
language | english |
Subject, content, audience | |
subject | munkabérek; munkatörvények; bankrendszerek; munkások; tőkésrendszerek; életszínvonal; nemesfém fedezet; termelési hatékonyság; önköltségek; munkaidő- és bérszabályozás; többlettermelés; bérkövetelések; piaci árak; haszonráta; fizetőeszközök; érték (fogalom); iparágak; politikai gazdaságtan; társadalmi-gazdasági átalakulások; |
subject | Nemzetközi Munkásszövetség (I. Internacionálé) (1864-1876); |
Table of contents | Előszó open table of contentsBevezetés Termelés és bérek Termelés, bérek, haszon Bérek és pénz Kínálat és kereslet Munkabérek és árak Érték és munka A munkaerő Az értéktöbblet termelése A munka értéke Hogyan keletkezik a haszon, ha az árut értékén adják el Milyen különböző részekre oszlik az értéktöbblet A hasznok bérek és árak általános viszonya A legfontosabb esetek melyekben a munkások béremelést követelnek és amelyekben bércsökkentés ellen küzdenek A tőke és a munka között folyó harc és eredményei Névmutató Tárgymutató |
Creators, contributors | |
creator | Marx, Karl (1818-1883) (filozófus) |
publisher | Szikra kiadás (Budapest) |
Time and places | |
place of publishing | Budapest (Magyarország) |
spatial reference | Európa (kontinens); |
location of physical object | Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén) |
date | 1949-01-01 |
temporal reference | 1865; 1949 |
Attributes | |
medium | paper |
extent | 63 oldal; 12,7x17,7cm |
format | |
Legal information | |
rightsholder | Ismeretlen (Kutatás alatt) |
Source and data identifiers | |
source | ÓMI Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjtemény |