Kötény, 'surc'

image
qualifiedcontent

Fekete klott, mely alul 12 cm hosszúságban tarka kázsmérral van megtoldva - tarka hímzés, ragyogó és rézrojt. A hímzőfonal szűcsselyem, piros, tüdőszín, lila, sárga, középkék, világoskék, zöld két árnyalatban, fehér színekben. Technikája laposöltés és száröltés. Mintája: a legalsó sor kisrózsa, felette kilenc különféle nagyrózsa, melyből felfelé ágazóan tulipánok, szegfűk, margaréták, levelek, teljesen kitöltik a teret. A hímzés alatt három sor ragyogó. Legfelső pocem csillag alatta ezüst 'békafő' és ezüst vert csipke, melyek még a klottra vannak varrva. A kázsméron kb. 8 cm széles arany rojt 'rézrojt' és a kötény alján, arany és ezüst 'János bácsi réz' - (utóbbi közepéből egy darab hiányzik). A kötényszalag tarka gyári gyapjúszalag, végein rézrojt és 'János bácsi réz'. A kötény foltos, egy helyen rongyos, a kázsmér rongyos, a ragyogó oxidálódott, a szűcsselyem sok helyen kiesett.

Black satin apron with 12-cm Kashmir addition at the bottom, with colourful (red, lung-colour, purple, yellow, middle-blue, light-blue, two shades of greens, white thread) embroidery, from Mezőkövesd.

Title(s), language
language hungarian
language english
Subject, content, audience
subject Kötény, 'surc'
audience researchers
Time and places
place of publishing Mezőkövesd
spatial reference Mezőkövesd
location of physical object Miskolc
Attributes
extent hossza: 95 cm szélesség: 72 cm kartonon: a hímzés szélessége: 21 cm A klott anyaga: 99x77 cm, a szalag hossza: 95x4 cm
colour image polychrome
format jpeg
Legal information
rightsholder Herman Ottó Múzeum
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source Herman Ottó Múzeum
registration number 53.718.5.