Doboz

image
qualifiedcontent

Puhafából fűrészelt, gyalult, a doboz oldal és fenéklapjai apró szegekkel egymáshoz erősítettek. A fenéklap pár milliméterrel túlnyúlik az oldallapok által határolt téglalap formájú testen. Felnyitható tetővel ellátott. A doboz oldal és tetőlapja faragott. Az oldallapok két-két kazettaszerűen kiképzett felület részbe, egy tőből kiindulva, két irányba elágazó virág és levél motívumok domború faragással. A kazettaszerű négyszögek sarkaiban a levélmotívumok kissé megnyúlva töltik ki teret. A dobozban látható kompozíciók nem ismétlődnek, a kazetták (8 db) mindegyikében eltérőek láthatók. A hosszanti oldallap (hátsó) egyikén a két kazettában a stilizált korsóból szétterülő virág és levél kompozíciók láthatók. A doboz tetején figyelő, pihenő állásban elhelyezett vadászkutya, ez a forma a nyitást is szolgálja. A fogantyú elcsúsztatásával nyitható fel a doboz teteje. A doboz tető lapja szarvast üldöző vadászt és kutyáját ábrázolja, tölgy faleveles és makkos környezetben. A doboz tetőlapjának pereme halszálkásan rovátkált.

Id. Kapoli Antal faragása, Dobrovszky Károlynak (1900-1981) készítette ajándék, aki mint kézműves id. Kapoli Antalnak készítette a faragókéseket.

Vétel Dobrovszki Ilonától, Kaposvár Kálvária u. 20.

Leltározta: Kapitány Orsolya, 2003. március.

Carved box made of softwood, with flowery and leafy motifs in relief. The cover is decorated with a hunter and his dog chasing a stag. Carved by Antal Kapoli Sr., a gift to Károly Dobrovszky.

Title(s), language
language hungarian
language english
Subject, content, audience
subject népművészet
subject doboz
subject faragás
Time and places
spatial reference Somogy megye
spatial reference Kaposvár
temporal reference 2002.11.1.
Attributes
extent hosszúság: 24,6 cm
extent szélesség: 15,5 cm
extent magasság: 9,3 cm
colour image polychrome
format jpeg
Legal information
rightsholder Rippl Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source Rippl Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
source Néprajzi tárgyak gyűjteménye
registration number RRM 2002.11.1