Afrika

Az álmok világában és a valóságban I.

text

A két fiatal csehszlovák újságíró, Hanzelka és Zikmund mérnökök könyve két esztendő leforgása alatt három kiadásban jelent meg cseh nyelven százezres példányban. A magyar kiadással egyidejűleg jelenik meg a mű szlovákul, németül, oroszul és angolul. A szerzők igen magas kitüntetésben részesültek – megkapták munkájukért a Csehszlovák Köztársasági Érdemrendet. Méltán érte őket ez a legmagasabb elismerés, hiszen teljesítményük nem volt öncélú rekordhajhászás. Útjuknak több vonatkoztatásban küldetés jellege volt. Az alapvető gazdasági, piackutatási és felvilágosító feladatok mellett nagy mértékben fokozta Csehszlovákiának s az ország népi demokratikus intézményeinek jó hírnevét. Ugyanakkor azt a célt is szolgálta, hogy rendszereresen megismertesse az olvasót a távoli országok népeinek hírnevével. Rádióriportok formájában s számos cikkük révén éveken keresztül a legközvetlenebb kapcsolatban voltak a csehszlovák dolgozók milliós tömegeivel. Egész útjukról filmet készítettek, amely mind dokumentációs, mind pedig művészi szempontból egyaránt jelentős és értékes. A szerzők gazdag képanyagának egy része útleírásukat illusztrálja.

Title(s), language
is part of Bors-Honty művészeti könyvtár
language hungarian
Subject, content, audience
subject Afrika
subject Az álmok világában és a valóságban I.
subject Jiří Hanzelka
subject Miroslav Zikmund
subject könyv
Table of contents
1. A fejezetek jegyzéke
A MAGYAR KIADÁS ELŐSZAVA
2. A MAROKKÓI PARTOK FELÉ
Németország és Svájc az országútról. Indokínaiak Avignonban. Európa és Afrika között. Tangeri előjáték. Casablanca - Fehér Ház. Az Idegen Légió székhelyén. Két világ fiai.
3. ALGÉRIA ÉS TUNIS
A Constantine-i szakadék felett. Algéria szőlőkertjeiben. A kaszbai filmkulissza. Víz és sivatag. Bu Szaada. Arab világ. Tunis. Két évezred romjai. Tunis és a francia védnökség.
4. NAPPERZSELTE ÉS HÁBORÚDÚLTA ORSZÁG
Háború a sivatagban. Változnak a háziurak. Menekülés a túlnépesedett félszigetről. Ötven fokos hőség árnyékában. Három napos mészárlás és fosztogatás. Víz nélkül maradt malomkerék. Huszonnégy óra. Ötezer személyes színház a sivatag szélén.
5. A KORÁN LÁTHATATLAN BÉKLYÓIBAN
Földalatti lakótelepek. Gyógyítás izzó vassal. A dogmák rabságában. A világ a chauli nyílásán át nézve. Lovaglóostor a bérfizetésnél.
6. TATRA NÉLKÜL. A PIRAMISOK FELÉ
Baleset a sivatag közepén. Egyiptom felé!
7. TOBRUK VÁDOL
Visszavonulás öt oszlopban. Vinceremo! A csehszlovák zászlóalj nyomában. Az S 19 - HONZA-kiserőd. Vihar előtti csend. A leselkedő halál. Dvořák Új világ-szimfóniája. Tobruk romjai között. 80 000 sírhalom.
8. QUO VADIS, LIVIA?
Beteg stratégia. A királygyártás receptje. Aki bírja, marja. Aki szelet vet...
9. A NÍLUS DELTÁJÁBAN
Szokatlan fogadtatás. Banánligetek a házak és a villamosok között. A legnagyobb kikötőjű afrikai város. "A", "B", "C" közrendészeti állapot. Csehszlovákia Egyiptomban.
10. FEJTETŐRE ÁLLÍTOTT VILÁG
Négy hétig tartó koplalás és szomjazás. Üdvlövések Kairó felett. Ivóvíz a szennyvízcsatornából. Vadászrepülőgépek és DDT. Egyiptom és a Biztonsági Tanács. A végső cél.
11. A KAIRÓI MINARETEK ALATT
Az alabástrom-mecset. Tanulás törökülésben. Visszatérés a másik partról. Szmokingos ministránsok. Aki fél, az ne menjen Muszkiba. A Garden City teraszán. Vízisorompók.
12. EGY ÉJSZAKA A KHEOPSZ-PIRAMISON
Éjszakai kirándulás. Jalla emsi...! Séta öt évezreden át. 20 000 vonat kő. A Nílus fölött felkel a nap. Esztelen pusztítás. Régi és új Egyiptom.
13. A KÉTARCÚ ORSZÁG
Temetési menet és kémek. Megfejtett hieroglifok. Középkori fegyverhordozók az aszfalton. Fa és víz a sziklarepedésben. Bal felől Afrika, jobb felől Ázsia.
14. A SZÁKIJÉK HALLGATNAK
Irány: a Jóreménység-fok. Kifosztott Apisz-sírok. Java P. O. 2878. Ötvenezer szárny csattogása. Centiméterek, amelyektől milliók élete függ.
15. EL-KARNAKBÓL A KIRÁLYOK VÖLGYÉBE
Királyok temetője a zöld övezetben. A világ legnagyobb templomcsarnokában. Nyolcvanhatezer el-karnaki szobor. Tutankhamon sírjának titka. Halászok a Memnon-kolosszusoknál. Ötven egyiptomi font. Alláhu jáhszín...
16. EZ A FÉRFI TEMETTE EL ŐKET
Légüres tér Kairó és Fokváros között. Belépési engedély a "senki földjére". 18 kút 170 000 négyzetkilométernyi területen. Az első menet. Tevehullák stafétája.
17. BETÖLTÖTTÜK A LÉGÜRES TERET
Tíz névtelen állomás. Váratlan találkozás a sivatagban. Az utolsó menet. Bolyongás két üveg teával. Vacsora sakálok között. Csehszlovák kocsi - az első és egyetlen.
18. SZUDÁN A VÁLASZÚTON
A megszemlélhető államkincs. Umma kontra Asigga. A koronázatlan király. Az elefántormány. Fiatal szudániak a bonctermekben. Menyegző násznép nélkül. Jön-e új Mahdi?
19. ERITREÁN ÁT A VÖRÖS-TENGERHEZ
Nyaktörő útkereszteződés a sztyeppe közepén. Négyezer kilométer után ismét aszfalt. Élő tetemek az országúton. Aszmarától nyugatra. A négy nagyhatalom képviselőinek a képviselői. Huzavona Eritrea körül. 2500 kanyar 113 kilométeren. A majmok támadása.
IDEGEN NEVEK ÉS KIFEJEZÉSEK MAGYARÁZATA
open table of contents
Creators, contributors
creator Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund
publisher Művelt Nép Könyvkiadó
Time and places
place of publishing Budapest
spatial reference Budapest
location of physical object Kaposvár
created 1954-01-01
temporal reference 1954
Attributes
medium paper
extent 258 p
format jpeg
Legal information
rightsholder Együd Árpád Kulturális Központ
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source http://egyud.kaposvar.hu/
registration number BHMK.0523