A pesti zsidó gyülekezet alkotmányának története

Pesti Izraelita Hitközség

text
qualifiedcontent

Bevezetés.
A pesti izraelita hitközség, mely közel 200 ezer lélekszámával a kongresszusi szervezethez tartozó magyar zsidóságnak több mint 60 százalékát foglalja magában, a haza fiatalabb gyülekezetei közé tartozik. Okmányilag ugyan ki van mutatva, hogy már több mint 500 év előtt laktak Pesten zsidók, később azonban az 1727. évi, majd az 1735. és az 1773. évi országos összeírásoknál a pesti hatóságok a város zsidómentességéről tesznek jelentést a helytartóságnak. Egyedüli engedmény a város részéről abban állott, hogy a pesti vásárokra járó átutazó zsidók számára kóser vendéglőt engedélyezett, melyet időről-időre jó pénzért bérbe adott a szomszédos Óbudán lakó zsidóknak.
II. József császár 1783. évi rendelete a szabad királyi városoknak és így Pest városának kapuit is megnyitotta a zsidók előtt, kik elsősorban Óbudáról, de az ország távolabbi részeiről és külföldről is, főleg Cseh-Morvaországból jöttek Pestre. A város, meg a letelepülő zsidók között bizonyos természetes, magától adódó kölcsönhatás alakul ki és egyiknek gyarapodása magával hozta a másiknak növekedését. Az eladdig igénytelen kisváros rövid néhány évtized alatt gazdasági központtá fejlődik, benne pedig népes és virágzó zsidó gyülekezet szerveződik, vallási, közművelődési és jóléti intézményekkel, melyeket saját alkotmánya szerint kormányoz.
Jelen tanulmány feladata, hogy egykorú jegyzőkönyvek és okiratok alapján, lehetőleg mindig az eredeti szövegeket szólaltatva meg, bemutassa a pesti zsidó gyülekezet ezen alkotmányának történetét. Végigvezeti azt a megindulás első mozzanatától a »pesti zsidóság«, a »zsidó község«, majd a »hitközség« fokozatain át, a jelenlegi hitközségi alkotmány kifejlődéséig. Ezzel kísérletet teszünk az események és történések azon köre felé irányítani a figyelmet, melynek ismertetése eleddig meglehetős mellőzésben részesült. A történetírók ugyanis általában főleg a külső viszontagságok megrajzolására, meg a szellemi alkotások felsorolására szorítkoznak és csak elvétve mutatnak reá a zsidó gyülekezetek szervezete fejlődésének egy-egy mozzanatára. Dolgozatunk tehát egyben adalék is akar lenni a magyar zsidó gyülekezetek alkotmányának rendszeres történetéhez.

History of the Constitution of the Jewish Congregation in Pest, Community Constitution Hungarian Jewish Congregation of Pest, Buda, Óbuda - Hungary 18th - 19th - 20th century

Title(s), language
language hungarian
language english
Subject, content, audience
subject Vallástörténelem
subject Magyar zsidó gyülekezet
subject Hitközségi alkotmány
Table of contents
I. Pester Juden 7
II. Juden Gemeinde 23
III. Israelitische Religionsgemeinde 33
IV. Pesti Izraelita Hitközség 44
open table of contents
audience researchers
Creators, contributors
creator Dr. Groszmann Zsigmond
publisher PIH
Time and places
place of publishing Budapest
spatial reference Pest, Buda, Óbuda - Magyarország
location of physical object Budapest
date 1934-01-01
temporal reference XVIII. - XIX. - XX. század
Attributes
medium paper
extent 52 oldal
format PDF
Legal information
rightsholder Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Könyvtára
access rights rights reserved - free access
Source and data identifiers
source Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Könyvtára
identifier 4d622e7b21ea1e76