Bibliai szemelvények I.

Zsoltárok és régibb próféták (Amósz, Hóséa, Ézsajás, Micha)

text
qualifiedcontent

Vallástani iskolakönyvek sorozat
1. szám

Részlet a Bevezetésből:
"Izráel népének vallásos és erkölcsi tanításai jobbára héber nyelvű művekben vannak megírva; e műveknek összessége képezi a héber vallásos irodalmat.
Ebből az irodalomból tanulhatjuk meg minden időben, hogy melyek vallásunk igazságai, mi az Isten akarata, milyen életet kell az istenfélő zsidó embernek élnie, s hogy mely eszmékért küzdöttek őseink hosszú századokon át.
A héber vallásos irodalom alkotásai között mindenek fölött áll a biblia vagy szentírás. »Biblia« görög szó, s ezt jelenti: »a könyvek«. Érteni kell rajta vallásos és erkölcsi tartalmú könyveknek gyűjteményét, mely a zsidó nép között keletkezett s melynek legkésőbbi részeit a második templom korában írták.
E gyűjtemény a második templom pusztulásakor már le volt zárva; Josephus Flavius zsidó történetíró, aki ebben az időben élt, a mi gyűjteményeinkről már, mint a szenteknek elismert könyvek gyűjteményéről szól. A gyűjteményből bölcseink távol tartottak minden későbbi munkát és olyanokat, melyek nem a »szentség szellemében mondattak«, a tiszta zsidó vallásos tanoknak nem feleltek meg. E későbbi munkákat a használattól elvonták, és azért »elrejtett«, görögül: "apokryph" könyveknek nevezték.
A bibliai könyveket héberül [...]-nek, »a szentség írásai«-nak nevezik, mert ezek Izráelnek, a szent községnek, gyülekezetnek iratai.
[...]
A tóra, mint az Isten tanítása, a héber vallásos irodalomnak legfontosabb része. Kétféle tórát különböztetünk meg: írott és szóbeli tórát. Az írott tórán Mózes öt könyvét értjük, a szóbelin pedig mindazt, a mit írástudóink és bölcseink tanítottak s a mivel az írott tóra parancsolatait magyarázták. A zsidó nép írástudóinak és bölcseinek tanításai a misna nevű vallástörvényi gyűjteményben, az ehhez fűződő jeruzsálemi, vagy palesztinai és babilóniai talmudban, valamint a szentírás magyarázatával foglalkozó egyéb munkákban, az úgynevezett midrásokban foglaltatnak. Az írástudók és bölcsek ama vallásos nézeteit, melyeket e midrásmunkák tartalmaznak, eredetileg javarészökben az isteni tisztelet alkalmával adták elő.
[...]
A régibb próféták könyvei: Jósua, a Bírák könyve, Sámuel könyve, a Királyok könyvei. A későbbi próféták könyvei: Ézsajás, Jeremiás, Ezékiel, s a 12 kis próféta könyve. Az utóbbiak azért neveztetnek kis prófétáknak, mert beszédeik közül csak igen kevés maradt ránk. A kis próféták: Hóséa, Jóél, Ámósz, Óbadjá, Jóná, Michá, Nachum, Habakuk, Czefanjá, Chaggai, Zecharjá és Maleáchi.
Az egyéb szent iratok csoportját képező könyvek : Zsoltárok, Példabeszédek, Jób könyve, Énekek éneke, Ruth, Siralmak, Kóheleth, Eszter Dániel, Ezra, Nehemiás és a Krónikák könyvei.

Bible Excerpts by Márton Schreiner. Modern Jewish Scholarship in Hungary.

Title(s), language
language hungarian
language english
Subject, content, audience
subject Vallástan
subject Biblia
Table of contents
BEVEZETÉS
1. A biblia
2. A héber nyelv és rokonai
I. FEJEZET
A zsoltárok könyve....................5
Zsoltári szemelvények.................9
A zsoltárszemelvények fordításai...................67
II. FEJEZET
A próféták könyvei.......................101
Prófétai szemelvények................105
A prófétai szemelvények fordításai.........
open table of contents
audience teaching material (postsecondary level)
Creators, contributors
publisher Pesti Izr. Hitközség
publisher Pesti Könyvnyomda Rt.
contributor szerk. Dr. Schreiner Márton
Time and places
place of publishing Budapest
location of physical object Budapest, Magyarország
date 1891-01-01
Attributes
medium paper
extent 182 p.
format PDF
Legal information
rightsholder Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Könyvtára
access rights rights reserved - free access
Source and data identifiers
source Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Könyvtára
identifier 08f16fcfbe2f0133