Opel Rekord személygépkocsi

image
qualifiedcontent

Bauer Sándor, a kép készítője; 1946-ban került az MTI-n belül működő Magyar Film Irodához fotóriporternek, majd 1957-től a Vendéglátás magazin munkatársa volt. Több mint négy évtizedes pályájának hagyatéka mintegy húszezer, nagyrészt negatívban fennmaradt fotó.

Schwachhofer Ignác háza 1789-ben készült el a belvárosi Váci utcában, később patikát nyitott ugyanitt. Schwachhofer az épületre, a gyógyszertára fölé egy hatalmas méretű Szent Kristóf-festményt helyeztetett, mivel gyógyszertára is a Nagy Kristófhoz nevet kapta. A kép olyan meghatározó volt, hogy a gyógyszertár melletti tér már 1792-ben a Christoph Platz (= Kristóf tér) néven élt a városlakók emlékezetében. A ház később Birly Ede Flórián orvos tulajdonába került, aki 1830-ban Hild Józseffel teljesen átépíttette azt. A továbbra is működő patika bejáratához Birly egy hatalmas Kristóf-szobrot készíttetett Bauer vagy Pauer Mihállyal. A herkulesi termetű meztelen férfit ábrázoló belvárosi Szent Kristóf homokkőszobor volt Pest első köztéri szobra. A szobor a reformkori Pest egyik nagy látványossága lett, a legtöbb korabeli városképen is szerepelt, ill. a kortárs utazók is megemlítették. A Birly-házat a szoborral együtt 1909-ben lebontották, a szobrot három részre szétfűrészelték, majd a budapesti Városháza II. számú udvarán újra felállították. 1944-ben végleg elpusztult, a szobor fejét rajta a kis Jézus kezével a Kiscelli Múzeum őrzi.

A picture from the photo collection of photographer Sándor Bauer who was the photo reporter of the Hungarian Film Office (belonged to MTI) as of 1946, and the employee of magazine Vendéglátás as of 1957. His legacy is about 20 thousand photos, mainly in negative.

An Opel Rekord car.

Title(s), language
language hungarian
language english
Subject, content, audience
subject Opel Rekord P1
subject Opel-márka
subject rendszám
subject utcakép
subject Kristóf tér
audience general
Creators, contributors
creator Bauer Sándor, fényképész
Time and places
place of publishing Budapest
spatial reference Budapest, V. ker., Fehér Hajó utca 2.
location of physical object Budapest
temporal reference 1965
Attributes
medium negative
colour image polychrome
format jpeg
Legal information
rightsholder Fortepan
access rights free download
Source and data identifiers
source Fortepan
registration number 126445