Szmerdáni Semillon, italcímke

image
qualifiedcontent

Aprónyomtatvány, árucímke, italcímke, borcímke, színes nyomat. Semillon, fehér bor italcímkéje, a kiszerelés, megjelölése nélkül. Középen szentendrei részlet (rajz) látható. Termelte és palackozta a szőlősgazdák által létre hozott szentendrei Mathiász János Mgtsz. Érdekességként megemlíthető, hogy a Postás Strand mellett álló, Makovecz Imre tervei alapján 1976-ban felépült Duna Étterem a helyi Mathiász János Termelőszövetkezet jóvoltából jött létre (volt egy szabadszállási Mathiász Tsz. is). Mathiász János (1838–1921) világhírű magyar szőlőnemesítő-borász volt. 1880-99 között Mádon és Szőlőskén tevékenykedett, mint id. gróf Andrássy Gyula borászati főigazgatója. Mádon saját borászattal és szőlészettel rendelkezett. Tokaj-Hegyalján ő honosította meg a csemegeszőlő termesztést. Kecskemét melletti szőlőtelepét (korábbi Katona-telep, későbbi Mathiász-telep) halála után, 1926-ban az állam megvette. A semillon egy francia eredetű szőlőfajta, mely hazánkban legfőképpen a Dél-Balatoni borvidéken telepítettek. Forrás: Magyar Életrajzi Lexikon, Földrajzi értesítő, 1963 Értekezések Á. Hanicsek Zsuzsa: Szentendre funkciói és vonzáskörzete

wine label, whize wine, semillon

Title(s), language
language hungarian
Subject, content, audience
subject csomagolás
subject bor
subject alkohol
subject italipar
subject kereskedelemtörténet
Creators, contributors
publisher -
Time and places
place of publishing -
spatial reference Magyarország
spatial reference Szentendre
location of physical object Budapest
temporal reference 1948 után
temporal reference -
Attributes
medium paper
extent 11 x 9 cm
colour image polychrome
format jpeg
Legal information
rightsholder MKVM
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source MKVM
registration number KD_SZK_8_48
registration number KD_Aprónyomtatványok_Árucímke_Italcímkék_Bor_és_pezsgő