Apple Macintosh Classic számítógép

Apple Macintosh Classic

image

A Macintosh Classic az Apple Computer által gyártott személyi számítógép volt. 1990. október 15-én került forgalomba, és ez volt az első Macintosh számítógép, amit kevesebb, mint US$1,000-ért adtak el. A Classic kifejlesztését elődjei, a Macintosh Plus és az SE modellek sikere tette lehetővé. A Classic technikai jellemzői szinte azonosak voltak elődjeivel: 9 coll átmérőjű, katódsugárcsöves, monokróm képernyő 512×342 pixel felbontással, 4 MB memória és a Motorola 68000 8 MHz-es processzora.

Az Apple szándékosan nem tervezte a Classic-ban felhasználni az akkor elérhető legújabb technológiákat, mint pl. több memória használatának képessége, színes kijelző vagy a fejlettebb Motorola 68010 processzor, mivel így a Classic kompatibilis maradt a korábbi modellekhez kifejlesztett szoftverekkel, illetve a vetélytársakénál alacsonyabb áron, 1000 dollár alatt tudta kínálni az alapmodellt. Ennek ellenére a Macintosh Plus-nál kb. 25%-kal gyorsabb volt és az alapmodellben is volt egy 3,5 colos lemezmeghajtó.

A Classic külső megjelenésében a Jerry Manock és Terry Oyama által 1984-ben tervezett Macintosh 128K-t követte (ahogyan elődje, a Macintosh SE is). Az Apple két verziót jelentetett meg, amelyek ára $1,000 és $1,500 között mozgott. A kritikusok véleménye megoszlik; szerintük a fő probléma a professzor lassú teljesítménye és a bővítőkártyák hiánya. A konszenzus az volt, hogy a Classic egy szövegszerkesztésre, táblázat- és adatbázis-kezelésre használandó gép. Az alacsony ár és az oktatási szoftver elérhetősége miatt igen népszerű lett az oktatás területén. A Macintosh Classic II 1991-es megjelenése után a Classic gyártása a rákövetkező évben megszűnt.

Bővebb leírásért kattintson a Linkre!

Title(s), language
language hungarian
Subject, content, audience
subject informatikatörténet
subject számítástechnika
subject informatika
Creators, contributors
publisher Apple
Time and places
spatial reference Informatika Történeti Kiállítás Szeged, Kálvária Sgt. 23
temporal reference 1990. október-1992 szeptember
Attributes
colour image polychrome
format jpeg
Legal information
rightsholder NJSZT
access rights rights reserved - paid access