Révhelyi Elemér képei

Szent Jakab templom

image
qualifiedcontent

Kőszeg az 1930-as és az 1940-es években.

A Szent Jakab-templom Kőszeg legnagyobb múltra visszatekintő belvárosi, háromhajós temploma. A gótikus belső kialakítás és a barokk külső megjelenés mögött gazdag, néha viharos történelem húzódik meg.

A XIII. sz. második felében alapított Kőszeg, Vas vármegye egyetlen szabad királyi városa volt. Nevét 1532-ben kapta szárnyra az európai hírnév. Ekkor verte vissza nagy véráldozat árán a Bécs ellen vonuló török hadat, kiérdemelve ezzel "a kereszténység védőbástyája" kitüntető címet. A műemlékekben gazdag belvárost őrző falak, bástyák, valamint a vár gótikus és reneszánsz emlékei e nagyszerű tett tanúi. Híres magyarországi főúri családok laktak itt: Nádasdyak, Széchyek és Esterházyak.

Kőszeg belvárosa talán az egyik legeurópaibb hagyományú tér Magyarországon, amely egyesíti a hazai gótika, az olasz és erdélyi reneszánsz, a dalmát tengerparti kereskedőnegyedek, továbbá az osztrák és felvidéki barokk és a magyarországi klasszicizmus legszebb tradícióit. Ezt a Közép-Európát idézi a ma 12000 lakosú város legrégibb, a 15. század elején épült Szt. Jakab-temploma.

Title(s), language
language hungarian
Subject, content, audience
subject Fénykép
subject Kőszeg
subject homlokzat
subject templom belső
subject három hajós
subject gótikus
subject barokk
Creators, contributors
creator Révhelyi Elemér
publisher Kuny Domokos Múzeum
Time and places
place of publishing Tata
location of physical object Tata
Attributes
medium paper
extent 3 db.
colour image black and white
format jpeg
Legal information
rightsholder Kuny Domokos Múzeum
access rights research permit needed
Source and data identifiers
registration number 2013_0458