Havanna pergamen csomagópapír
Csomagolóanyag, pergamen, papír, színes (barna) nyomat. Magyar és német felirattal: "Havanna Pergamen csomagoló papír". Súlya 26kg/1000 ív. Adatok a leltárkönyv és a tárgy felirata alapján. A Havanna és pergamen kifejezések a papírgyártás alapanyagaira, módjára utalnak. Az alábbiakban néhány, csomagolóanyagként gyakran alkalmazott típus ismertetése következik: 1.) Pergamen-papír (növényi pergamen): 50-150 g/m2 tömeghatárok között 100% fehérített pamutrongy anyagból vagy lenrongyból, nátron- és szulfitcellulóz felhasználásával gyártják az alappapírt, töltőanyag nélkül, alacsony őrlésfokon enyvezetlenül. A pergamentálás előtt a papír csomómentes, jó szívóképességű és natúr színű. Speciális gépeken, kénsavas fürdőkön vezetik át, ahol a cellulózrostok felülete cellulózhidráttá alakul át. A kénsav maradékának vizes mosással való eltávolítása után a nedves pergamenpapírt glicerines vizes fürdőn vezetik keresztül, mert a glicerin a szárítás után is a papírban maradva a környező levegőből képes annyi nedvességet megkötni, amennyi a papír hajlékonyságát biztosítja. Különben a száraz pergamenpapír törékeny. A feltalálás helyéről a görög Pergamon városáról elnevezett papír üvegesen áttetsző, viszonylag zárt felületű, nedves állapotban is szívós és vízben vagy lúgban főzve nem málik szét. A papír zsírállósága kiváló. Bár könnyen berepeszthető, a beszakadás éles szélű, mert kiálló szálak nincsenek. Vaj, margarin és egyéb (leveskocka) zsírtartalmú és nedves áruk csomagolására használják. A kémiai kezeléssel készült pergamenpapírt a mechanikai módszerekkel gyártottaktól hólyagpróbával lehet megkülönböztetni. A papírt láng felé tartják, s a papírban lévő víz gőz alakjában távozni akar és ez a zárt felület helyenkénti felpúposodását eredményezi. 2.) Havanna csomagolópapír: Erősen őrölt, enyvezett, ropogós fogású, üvegszerű felületű ún. "hentes csomagolópapír". Négyzetmétertömege 40-70 g/m2 között van. Minősége behordástól (fehérített cellulóz, facsiszolat) függően változó. 3.) Pergamin-papír: Fűszerek, tea, kávé csomagolására, dobozos áruk belső csomagolására használják. A lap vizes forraláskor rostjaira bomlik, ez különbözteti meg a nem bomló valódi pergamentől. A pergamint anyagában glicerinnel szokták lágyítani, ezzel nyúlása is megnő. Vörös színben gyártva paprika csomagolására használják. 4.) Pergamenpótló-papír: Valódi pergamenre emlékeztető, facsiszolatot tartalmazó, kevésbé jó minőségű anyag-összetételű papír. Kevés szalmacellulóz adagolásával növelik a papír ropogós fogását, tartását, áttetszőségét. Nem éri el a pergamen tulajdonságait, 40 g/m2 tömegben gyártják. Forrás: https://www.agraroldal.hu/lap.html
Title(s), language | |
---|---|
language | hungarian |
Subject, content, audience | |
subject | csomagolópapír |
subject | csomagolás |
subject | csomagolóanyag |
subject | papíranyag |
subject | kereskedelemtörténet |
Creators, contributors | |
publisher | - |
Time and places | |
place of publishing | - |
spatial reference | Magyarország |
spatial reference | - |
location of physical object | Budapest |
temporal reference | 1948 előtt |
temporal reference | - |
Attributes | |
medium | paper |
extent | 30,5 x 21,2 cm |
colour image | polychrome |
format | jpeg |
Legal information | |
rightsholder | MKVM |
access rights | research permit needed |
Source and data identifiers | |
source | MKVM |
registration number | KD_1986_10_1 |
registration number | Fűszer-csemege_Szövetkezeti_áru_1948_előtt |