Játék bútor (karosszék)

Gyermekjáték: kék babaszoba 1937-ből

image

Az 1937-ben készült kék babaszoba egyik eleme. Antal József ig. tanító készítette ajándékul menyasszonyának. Eredeti erdélyi bútorforma és minta szerint készült. A díszítőfestékben olvasható az elkészítés évszáma: 1937. Nem játéknak készült, mégis sok gyerek játszott vele. Soha nem kellett rajta semmit javítani.

A támla és az ülőlap is trapéz alakú. Karfával ellátott támlás szék. Becsapolt lábú (4 db). A háttámla tetején és közepén, a karfákon és a szék elején faragott mintát utánzó díszítmény. A háttámlán szív, lyuk és négy hosszúkás áttört minta. A szív két oldalán az évszám narancsszínnel 1937. A szék elején áttört lyuk minta. Az alapszíne kék. Piros, zöld, sárga, fekete és narancsszínű növényi és stilizált nap motívumokkal díszített. A háttámla és az ülőrész, valamint a karfák szintén csapokkal csatlakoznak egymáshoz.

An element of the blue baby-room suite of furniture created in 1937. Headmaster József Antal made it to his fiancee as a gift, according to an original Transylvanian furniture sample. It was not made to be a toy, but a lot of children played with it. Blue wooden armchair with back-rest and arm-rest decorated with plate-tracery and colorful leafy patterns.

Title(s), language
is part of Kék babaszoba 2009.159.1, 204321
language hungarian
Subject, content, audience
subject gyermekjáték
subject bútor
audience general
Creators, contributors
creator Antal József
Time and places
spatial reference Solymár
location of physical object Szentendre
temporal reference 1937
Attributes
medium wood
medium other data storage device (e.g. USB flash drive)
extent M: 12, Sz: 8, H: 6.5
colour image polychrome
format jpeg
Legal information
rightsholder Szabadtéri Néprajzi Múzeum
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source Szabadtéri Néprajzi Múzeum Műtárgy Gyűjtemény
registration number 2009.159.1.8.