Tutajjal a Csendes-óceánon

A Kon-Tiki expedíció

Világjáró

text

Thor Heyerdahl norvég felfedező, archeológus 1914-ben született Larvikban, Norvégiában. Miközben a világ jelentős részét beutazta, feltűnt számára, hogy a Föld bizonyos, egymástól távol eső pontjain milyen feltűnően hasonló kultúrák virágoztak egy időben. Így például Egyiptomban, az Indus-völgyében, a sumerok egykori birodalmában, a Titicaca-tó környékén élő népeknél, vagy éppen a Húsvét-szigeteken. Azonos módszerrel építettek nádhajókat, épületeket, és feltűnően hasonló használati tárgyakat készítettek. Heyerdahl elméletét, miszerint e népeknek szoros kapcsolatban kellett állniuk egymással, s hogy e kultúrák netán valamilyen közös gyökérből eredtek, a világszerte híressé vált, nádhajókkal véghezvitt expedícióival igyekezett bebizonyítani. Történelmi tettet hajtott végre amikor 1947-ben Peruból a Csendes-óceánon át Polinéziába vitorlázott az ősi módszerek szerint épített háncshajóján. A kalandos utazó a második világháború után fedte fel elméletét az emberi letelepedések folyamatáról, és ezt bizonyítandó a gyakorlatba ültette azt. Meg volt győződve róla hogy Dél-Amerikába Polinéziából jöttek a bevándorlók, elvitorlázva keletről nyugatra, és nem fordítva, ahogy azt addig tartották. Balsafából ácsolt tutajukat Kon-Tikinek nevezték el, s a mintegy 8000 km-es utat 101 nap alatt tették meg.

Title(s), language
is part of Bors-Honty művészeti könyvtár
language hungarian
Subject, content, audience
subject Thor Heyerdahl
subject Tutajjal a Csendes-óceánon
subject A Kon-Tiki expedíció
subject Világjáró
subject könyv
Table of contents
1. MEGFOGAMZIK EGY GONDOLAT
Visszatekintés - Fatuhiva szigetének Öregembere. - Szél- és tengerjárás. - Ki volt Tiki? - Kik népesítették be Polinézia szigetvilágát? - A Déli-tenger rejtélye. - Tények és föltevések. - Kon-Tiki és a titokzatos "fehér emberek" mondája. - Közbeszól a háború.
2. AMÍG EGY EXPEDÍCIÓ MEGKEZDŐDHET
Szakemberek között. - A fő kifogás. - A Tengerész-otthonban. - Az utolsó lehetőség. - A Felfedezők Klubja. - Újfajta felszerelési tárgyak. - Társam akad. - Anyagi támogatóink. - Egy festő és két partizán. - Átmegyünk Washingtonba. - Megbeszélések a felszerelésről. - A mind nagyobb kívánságjegyzék. - Pénzügyi nehézségek. - Diplomaták közt az Egyesült Nemzetek székházában. - Repülőgépen Ecuadorba.
3. DÉL-AMERIKÁBAN
Át az Egyenlítőn. - Nehézségek a balsafa körül. - Repülőgépen Quitóba. - Fejvadászokról és erdei rablókról. - Gépkocsin az Andokon át. - Az őserdő mélyén. - A quevedói szép napok. - Balsafákat vágunk. - Úsztatás a Palenque folyón. - A szép hadikikötő! - A limai Tengerészeti Minisztériumban. - Kihallgatáson Peru elnökénél. - Megjelenik Danielsson. - Vissza Washingtonba. - Huszonhat fontnyi ügyirat. - Hermant baleset éri. - Épül a tutaj! - Intelmek. - Indulásra készen. - A Kon-Tiki keresztelője. - Búcsú Dél-Amerikától.
4. AZ ÓCEÁNON
Drámai indulás. - Kivontatják a tutajunkat a callaói öbölből. - Első küzdelmek a hullámokkal. - A Humboldt-ármlásban. - Beszélgetés egy repülőgéppel. - A balsafa szomjasabb mint kellene. - A rönkök és gúzsok párbaja. - Repülőhal az étlapon. - Egy szokatlan hálótárs. - A kígyóhal tévedése. - Szemek lesnek bennünket a vízről és a víz alól. - Vízi szörnyek. - Megbosszantjuk a föld legnagyobb halát. - Eredménytelen teknőcvadászat.
5. FÉLÚTON
Mindennapi munkánk és tapasztalataink. - Az ivóvíz kérdése. - Batáta és lopótök. - Rákok és kókuszdiók. - Jánosból háziállat lesz. - Halleves a tenger felszínén. - A plankton. - Ehető és világító állatok. - Táplálkozás a bálnákkal. - A potyautas hangyák és kacslábú rákok. - Kedvenc kísérőink. - A dorádók. - Cápafogás. - Hogy lesz a Kon-Tiki-ből tengeri szörny. - Pilótahalak és egyebek. - Repülő polipok. - Egy titokzatos látogató. - A búvárkosár. - Tonhalak és bonitók alulról nézve. - Keresünk egy vitás zátonyt. - A tutajozás titka. - Fél úton.
6. A CSENDES-ÓCEÁNON ÁT
Egy furcsa vízijármű. - Csónakkaland. - Akadálytalanul haladunk tovább. - Dzsungelkunyhó a hullámokon. - A Húsvét-sziget hosszúsági körén. - A Húsvét-sziget titka. - A kőóriások. - A vörös kőparókák. - A "hosszúfülűek" népe. - Tiki áthidalja a távolságot. - Elgondolkoztató helynevek. - Cápafogás kézzel. - A papagáj. - Itt az LI 2B. - Tutajozás a csillagos égbolt alatt. - Viharban. - Vérfürdő a tutajon és a tutaj mellett. - Életveszélyben. - Ismét viharban. - A Kon-Tiki lazul. - Polinézia első hírnökei.
7. A DÉLI-TENGER SZIGETEI FELÉ
Föld! Föld! - Puka-puka szigete a láthatáron. - Angatau szépsége. - A paradicsom küszöbén. - Az első bennszülöttek. - A Kon-Tiki vontatókötélen. - Knut veszedelmes partraszállása. - Hiábavaló fáradság. - Újra kinn a nyílt tengeren. - Veszedelmes tájak. - Takumétől Raroiáig. - Boszorkánykatlanban. - A hullámok játékává leszünk. - Hajótörés. - A koralltorlaszon. - Egy puszta szigeten.
8. BENNSZÜLÖTTEK KÖZÖTT
Robinsoni élet. - Nem kérünk segítséget. - Kínlódások a rádióval. - Egy hajóroncs. - Lakatlan szigeten. - Veszedelmes angolnák. - Nyugtalan bennszülöttek. - Kísérlet van a zátonyon? - A főnök üzenete. - Kon-Tiki! Kon-Tiki! - Dagályhullámok. - A tutaj biztonságba kerül. - Átköltözünk egy faluba. - Az ünnepélyes fogadtatás. - Hát mégis igaz az ősökről szóló hagyomány? - Hula-hula ünnep. - Gyógyítás rádió segítségével. - Hatan mint királyi fenségek. - Veszélyben egy hajó. - A Tamara megmenti a Maoaét. - Útban Tahiti szigetére. - Megható találkozás. - Időzés egy másik paradicsomban. - Hat hajótörött egy fedélzeten.
open table of contents
Creators, contributors
creator Thor Heyerdahl
publisher Gondolat
Time and places
place of publishing Budapest
spatial reference Budapest
location of physical object Kaposvár
date 1962-01-01
temporal reference 1962
Attributes
medium paper
extent 234 p
format jpeg
Legal information
rightsholder Együd Árpád Kulturális Központ
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source http://egyud.kaposvar.hu/
registration number BHMK.0209