Népi Táplálkozás Szolnok Megyében

text

A könyv Jász-Nagykun-Szolnok megye tájegységeinek táplálkozási szokásait mutatja be.

Title(s), language
is part of Studia Folkloristica et Ethnographica 19.
language hungarian
language german
Subject, content, audience
subject Herman Ottó (Károly) (1835-1914) (természetkutató, régész, politikus);
subject állattartás; áruellátás; asztal terítékek; babonák; befőzés; böjtölés; családi élet; disznótor; egyházak; egyházi ünnepek; éhínség; élelmiszerek; élelmiszerfeldolgozás; életminőség; életmódok; eljegyzések; esküvők; ételcsoportok; ételkészítések; étkezési szokások; étrendek; farsang; földbirtokok; gazdálkodás; gyermek születések; gyűjtögető életmód; gyümölcstermesztés; hagyományőrzés; halotti tor; Hamvazószerda; használati tárgyak; heti étrendek; hiedelmek; húsételek; húsfeldolgozás; húsvéti szokáskör; illusztrációk; kaláka (közös munka); kásaételek; kelt tészták; kenyérsütés; keresztelők; kisközösségek; konyhák; korosztályok; közegészségügy; kulturális értékek; kutatási eredmények; kutatástörténet; lakodalmak; lakodalmas menet; lakodalmi előkészületek; lakodalmi kalács (örömkalács); lakodalmi konyhák; lakodalmi népszokások; lánykérések; magyar lakodalmi táncok; mezőgazdaság; mezőgazdasági munkák; monográfiák; művelődéstörténet; nagyböjt; nemzetiségek; nemzetiségi hatások; néphagyományok; népi ételek; népi hiedelmek; néprajzi gyűjtemények; néprajzi gyűjtések; néprajzi kutatások; néprajzkutatás; néprajztudományok; népszokások; névnapok; nyersanyagok; paraszti életmód; paraszti társadalom; párválasztási szokások; pásztori kultúra; piacok; pünkösd; régészeti gyűjtemények; regionális kutatások; rokonság; szakácsok; száraztésztagyártás; szilveszter; szociográfia; szőlőtermelés; szüretek; tájegységek; tájgazdálkodás; tájmúzeumok; tanulmányok; táplálkozási szokások; táplálkozáskultúra; társadalmi különbségek; társadalmi rétegek; társadalmi viszonyok; társadalomnéprajz; tejfelhasználás; településmonográfia; temetési szertartások; templombúcsú; térképek; történeti áttekintés; történeti kutatások; tudományos kutatások; újév (január 1.); újévi köszöntők; ünnepek; ünnepi ételek; ünnepi népszokások; vallási néprajz; vármegyék; vendéglátás; vőfélyek;
Table of contents
A magyar népi táplálkozás kutatása a xx. században
A hétköznapi táplálkozás rendje
A hétköznaptól eltérő időszakok és alkalmak táplálkozási szokásai
Az ünnep táplálkozási alkalmai
Összegzés
Jegyzetek
open table of contents
Creators, contributors
creator Bereczki Ibolya, T. dr. (1959-) (néprajzkutató, muzeológus)
publisher Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Tanszék (Debrecen)
Time and places
place of publishing Debrecen (Hajdú-Bihar)
spatial reference Jász-Nagykun-Szolnok (Magyarország);
location of physical object Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén)
date 1986-01-01
temporal reference 1986
Attributes
medium paper
extent 160 oldal; 13,5 x 20 cm
format PDF
Legal information
rightsholder Ismeretlen (Kutatás alatt)
access rights rights reserved - free access
Source and data identifiers
source ÓMI Városi Könyvtár Helyismereti Gyüjtemény