Düsseldorfer Mostrich, árucímke
A mustár növény leveleit formázó zöld színű címke, német nyelvű felirattal. Az ókortól ismert fűszernövény termését, a mustármagot uborka és egyéb savanyúságok eltevéséhez, mártások, sültek, pácok, szószok, marináló mártások, majonézek, kolbászfélék, hentesáruk ízesítéséhez használjuk. Fontos alapanyaga a világszerte használt fűszerkrémnek az asztali mustárnak: a megtört és olajtól mentes fehér és fekete mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony, hagyma, só és egyéb fűszerek keveréke, amely lehet csípős, enyhe vagy aromás (minden gyártónak megvan a saját titkos receptje). Düsseldorf mustárnak - eltérően az édes bajor mustártól -, édes-savanyú íze van. A legrégebbi Düsseldorf-mustár márka az ABB (Adam Bernhard Bergrath), amely 1726 óta készül. Barna és sárga mustármagból készült, pálinkás ecettel („Branntweinessig”). Tetővel fedett, szürke cserépben került kiskereskedelmi forgalomba. Napjainkban, Düsseldorfer Löwensenf GmbH néven működik (2019). Forrás: https://www.loewensenf.de/de/loewenwelt/Unsere-Geschichte
Title(s), language | |
---|---|
language | german |
Subject, content, audience | |
subject | mustár |
subject | fűszeráru |
subject | csemegeáru |
subject | élelmiszeripar |
subject | kereskedelemtörténet |
Creators, contributors | |
publisher | - |
Time and places | |
place of publishing | - |
spatial reference | Düsseldorf (Németország) |
spatial reference | Kieshecker Weg 240. (Düsseldorf) |
location of physical object | Budapest |
temporal reference | 1726 |
temporal reference | 1988 |
Attributes | |
medium | paper |
extent | 5 x 7 cm |
colour image | polychrome |
format | jpeg |
Legal information | |
rightsholder | MKVM |
access rights | research permit needed |
Source and data identifiers | |
source | MKVM |
registration number | KD_1974_767_82 |
registration number | KD_Árucímke_vegyes |