Révhelyi Elemér képei

Püspöki palota homlokzatrész

image
qualifiedcontent

Veszprém az 1930-as és az 1940-es években.

A veszprémi érseki palota Veszprémben a vár egyik legjelentősebb épülete. Az épület 1765–1776 között épült Fellner Jakab tervei szerint. A püspöki – 1993 óta már érseki – palota a magyar barokk építészet egyik kimagasló remekműve. Az épület, jellemzően a barok stílusra, U alakot formáz. A palotába beépítették az itt lévő régi épületek maradványait, és ekkor tűntek el a régi királyi vagy régi püspöki palota megmaradt romjai. Könyvtára körülbelül 60 000 kötetes.

Az épült helyén állt hajdan egy gótikus palota, majd később itt volt a régi püspöki rezidencia is, ez azonban szintén elpusztult a török harcok idején. 1704-ben az egész vár leégett, így új palotát kellett építeni. Amikor 1723-ban gróf Esterházy Imre Veszprém püspöke lett, nekilátott a Vár újjáépítésének, rendezésének, de a rezidenciára nem volt ideje, mert 1725-ben kinevezték esztergomi prímásnak. Később utóda, Acsády Ádám a pápai bullában feladatul kapta a püspöki épület újjáépítését. Ezt meg is tette, de se ő maga, sőt utóda, Padányi Biró Márton sohasem lakott benne. Padányi egyébként is elégedetlen volt az épülettel, szűkösnek és püspökhöz méltatlannak találta, ezért a szemináriumot helyezte el benne. Az őt követő, Koller Ignác püspök kezdte el építtetni a ma is álló, pompás palotát.

A vár belseje felé eső homlokzaton látható az építtető Koller Ignác püspök címere. Az épület előcsarnoka a lépcsőházzal, valamint a díszebédlő gyönyörűen tele van festve. Az épület falképeit Johann Cymbal készítette. A palota legszebb része a kápolna, melynek mennyezetét szintén Cymbal freskója díszíti, és itt áll Padányi Bíró Márton püspök szépen művészien faragott térdeplője.

Title(s), language
language hungarian
Subject, content, audience
subject Fénykép
subject Veszprém
subject Püspöki palota
subject homlokzatrész
subject Fellner Jakab
subject Érseki palota
subject Veszprémi érsekség
subject Vár
subject Várnegyed
subject barokk palota
subject Barokk építészet
Creators, contributors
creator Révhelyi Elemér
publisher Kuny Domonkos Múzeum
Time and places
place of publishing Tata
spatial reference Veszprém
spatial reference Veszprém Vár utca
spatial reference Veszprém megye
spatial reference Balaton-felvidék
spatial reference Közép-Dunántúli régió
spatial reference Magyarország
location of physical object Tata
temporal reference 1930-1940
Attributes
medium paper
colour image black and white
format jpeg
Legal information
rightsholder Kuny Domonkos Múzeum
access rights research permit needed
Source and data identifiers
registration number 2014_4479