Népi konyha: A palócok, a matyók, a bodrogköziek, a felső-tisza vidékiek, a hajdúságiak, a nyírségiek és a sárrétiek ételei
text
A könyv bemutatja az ételkészítés régi eszközeit és módjait, egy-egy nagyobb tájegység ételkészítéséi alapanyagait, konyháját, családi ételeit, ünnepeit. Bőséges receptválasztéka régi könyvek és néprajzi dolgozatok alapján készült. Ezek között olyan ételek is találhatók, amelyek alapanyaga mára kikopott a napi étkezésből. Az archív fotók a konyhát, az ételkészítés eszközeit és néhány evés-ivással összekötött alkalmat mutatnak be.
Title(s), language | |
---|---|
is part of | Hagyomány és vidék |
language | hungarian |
Subject, content, audience | |
subject | barkók; cívisek (társadalmi réteg); élelmiszerellátás; ételcsoportok; ételízesítő anyagok; ételkészítések; ételreceptek; étkezési szokások; gazdálkodás; írói gondolatok; matyók; népi konyha; népi foglalkozások; néprajzi irodalom; palócok; táplálkozáskultúra; alapanyagok; ételkészítési technológiák; |
Creators, contributors | |
creator | Szigeti Andor (vállalatigazgató) (szakíró) (1917?-2011); |
publisher | Mezőgazda kiadó (Budapest) |
Time and places | |
place of publishing | Budapest (Magyarország) |
spatial reference | Bodrogköz (Borsod-Abaúj-Zemplén); Felső-Tiszavidék (Magyarország); Hortobágy (Hajdú Bihar megye); Matyóföld (tájegység); Palócföld (tájegység); Rétköz (tájegység); Nyírség (tájegység); Sárrét (tájegység); Tokaj-Hegyalja borvidék (Észak-Magyarország); |
location of physical object | Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén) |
date | 2006-01-01 |
temporal reference | 2006 |
Attributes | |
medium | paper |
extent | 388 oldal; 16 x 23,6 cm |
format | |
Legal information | |
rightsholder | Ismeretlen (Kutatás alatt) |
access rights | rights reserved - free access |
Source and data identifiers | |
source | ÓMI Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjtemény |