Népi konyha: A palócok, a matyók, a bodrogköziek, a felső-tisza vidékiek, a hajdúságiak, a nyírségiek és a sárrétiek ételei

text

A könyv bemutatja az ételkészítés régi eszközeit és módjait, egy-egy nagyobb tájegység ételkészítéséi alapanyagait, konyháját, családi ételeit, ünnepeit. Bőséges receptválasztéka régi könyvek és néprajzi dolgozatok alapján készült. Ezek között olyan ételek is találhatók, amelyek alapanyaga mára kikopott a napi étkezésből. Az archív fotók a konyhát, az ételkészítés eszközeit és néhány evés-ivással összekötött alkalmat mutatnak be.

Title(s), language
is part of Hagyomány és vidék
language hungarian
Subject, content, audience
subject barkók; cívisek (társadalmi réteg); élelmiszerellátás; ételcsoportok; ételízesítő anyagok; ételkészítések; ételreceptek; étkezési szokások; gazdálkodás; írói gondolatok; matyók; népi konyha; népi foglalkozások; néprajzi irodalom; palócok; táplálkozáskultúra; alapanyagok; ételkészítési technológiák;
Creators, contributors
creator Szigeti Andor (vállalatigazgató) (szakíró) (1917?-2011);
publisher Mezőgazda kiadó (Budapest)
Time and places
place of publishing Budapest (Magyarország)
spatial reference Bodrogköz (Borsod-Abaúj-Zemplén); Felső-Tiszavidék (Magyarország); Hortobágy (Hajdú Bihar megye); Matyóföld (tájegység); Palócföld (tájegység); Rétköz (tájegység); Nyírség (tájegység); Sárrét (tájegység); Tokaj-Hegyalja borvidék (Észak-Magyarország);
location of physical object Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén)
date 2006-01-01
temporal reference 2006
Attributes
medium paper
extent 388 oldal; 16 x 23,6 cm
format PDF
Legal information
rightsholder Ismeretlen (Kutatás alatt)
access rights rights reserved - free access
Source and data identifiers
source ÓMI Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjtemény