Tokaj-Hegyalja szőleje és bora (Történeti-néprajzi tanulmány)

text

Tokaj-Hegyalja Európa nagyhírű borvidéke középkori alapokon a XVI. században nyeri el jellegzetes arculatát, de igazában a XVII-XVIII. században szilárdul meg művelési és feldolgozási technikája. Balassa Iván csaknem négy évtizedes gyűjtőmunkájának eredményeit összegzi ebben a könyvben.

Title(s), language
language hungarian
language french
language english
language german
Subject, content, audience
subject Az aranyszőlő (monda); Nomenclatura (könyv); Légrády László; Szikszai Fabricius Balázs (1530 k. -1576) (tanár); Görög Demeter (1760-1833) (szőlész); Lavotta János (1764-1820) (zeneszerző); Nagyváthy János; Schams Ferenc (1780-1839) (szőlész); Anonymus (12-13. sz.) (krónikás); Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát (1971-1993) (Tokaj); Tokaj Kereskedőház Rt. (1993-) (Tokaj);
subject történelmi visszatekintések; néprajzi kutatások; szőlőtermelés; borászat; településmonográfia; extraneus (idegen); szőlőművelés; öröklevelek; nemesi jogok; szőlőbirtokosok; mecenzéfiek (vándor földmunkások); talajvédelem; termőföldek; birtok adás-vétel; szerződések; hegyaljai jogok; fajtanemesítések; fajvédelem; szőlőiskolák; szőlőfajták; aszúsodás; esszencia (borfajta); ragadványnevek; ampelográfia (szőlőfajtaismeret); földrajzi adottságok; éghajlati tényezők; munkaeszközök; napszámosok; szakmányok (kiszabott munka); földforgatás (rigolírozás); homlítás (szaporitásimód); fásoltás; tőkefiatalítás; oltások; kapálás; karózás; szőlő kötözés; nyitás (tavaszi szőlőmunka); szőlőmetszés; hegymesterek; pásztorok; vincellérek; robotmunka; filoxéra (szőlőbetegség); szőlő újratelepítés; állati kártevők; természeti károk; fertőzések; rekonstrukciós munkálatok; vegyszeres növényvédelem; biológiai védekezés; borfajták; szőlőszüretek; borkészítés; borospincék; borházak; feldolgozási technológiák; szüreti hagyományok; Baksus ünnepség; mondavilág; aszúborok; kóser borok; malozsa borok; tokaji aszú; szamorodni (főbor); Tokaji Eszencia (magas cukortartalmú eszencia); aszúkészítés; borminőség; adózás; átalag (bormennyiség); borkeresekedelem; palackozás; bodnárok (mesterségek); borhamisítás; borkereskedő társulatok; boroshordók; cserekereskedelem; faktorok (sáfár, ügyintéző); monopóliumok; részvénytársaság alapítás; szabadkereskedelem; szőlő- és borkultúra; vámszabályok; állami támogatások; zsidók; nemzetiségek; hungarikumok;
Table of contents
Előszó
Bevezetés
Általános tudnivalók
A szőlőfajták
A szőlő megművelése
A Szőlő munkájának szervezete és a szőlő őrzése
A szőlő betegségei, kártevői
A szüret
A borok fajtái
A bor eltartása
A borkereskedés
Összefoglalás, eredmények
Utószó
Függelék
open table of contents
Creators, contributors
creator Balassa Iván (1917-2002) (néprajztudós)
publisher Tokaj-Hegyaljai ÁG. Borkombinát (Tokaj)
contributor Balassa M. Iván (1943-) (etnográfus) (szerkesztette, képek)
Time and places
place of publishing Tokaj (Borsod-Abaúj-Zemplén);
spatial reference Szerémség (Szerbia); Tokaj-Hegyalja borvidék (Észak-Magyarország); Zemplén (vármegye); Abaúj vármegye; Tokaj (Borsod-Abaúj-Zemplén);
location of physical object Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén)
date 1991-01-01
temporal reference 1991
Attributes
medium paper
extent 752 oldal; 14 x 23 cm
format PDF
Legal information
rightsholder Ismeretlen (Kutatás alatt)
access rights rights reserved - free access
Source and data identifiers
source ÓMI Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjtemény