Szőlő és bor (részlet)

Tizenharmadik, javított kiadás

text

A ​szőlőskertek tulajdonosai egyformán jó szőlészek és borászok s méltán büszkék vendégmarasztaló borukra vagy a lugasukra. Számukra a szőlő termesztése és a bor készítése elválaszthatatlan. Prohászka Ferenc ötlete tehát találkozott az olvasók, azaz a házikert-tulajdonosok igényével, és a siker nem maradt el: ez a könyv kilencedik kiadása. Könyvét elsősorban a szőlőt kisebb területen termesztők részére írta, nem feledkezve meg a népszerű művek legfontosabb követelményeiről: világosan, egyszerűen és szemléltetően. A tartalom három fő témakörről: a csemege- és a borszőlő termesztéséről, a borászatról, valamint sokféle hasznos tudnivalóról szól. Az első rész vázát a szaporítás, a tőkehiány pótlásának módjai, a telepítés, a termő szőlő nyitása, metszése és növényvédelme, valamint a lugas nevelésének tudnivalói, meg a szőlőfajták jellemzése alkotja. Csak ezt követően kerül sor a borkészítéssel kapcsolatos teendőkre, a szüretre, a must erjesztésére, a bor kezelésére és a borbetegségek ismertetésére. A régi, jól bevált módszerek mellett természetesen mindazok az új eljárások is megtalálhatók, amelyekre ma már minden szőlőskert tulajdonosa kíváncsi.

Title(s), language
language hungarian
Subject, content, audience
subject Borászat
subject részlet
Table of contents
Előszó
A szőlőtermesztés környezeti feltételei
A szőlő szaporításának módjai
A szőlő telepítése
A termő szőlő munkái
A szőlő növényvédelme
Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra
A tőkeátoltás módszerei
Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei
Szőlőművelői kézi szerszámok és kisgépek
Házikerti lugasművelés
A szőlő téli eltartása
A szőlőfajták ismertetése
A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók
A szüret és a szőlő feldolgozása
A bor kezelése
open table of contents
audience general
Creators, contributors
creator Prohászka Ferenc (1904-1984)
publisher Mezőgazdasági Kiadó
contributor Dr. Diófási Lajos lektorálta
Time and places
place of publishing Budapest
spatial reference Magyarország
location of physical object Szendrő
Attributes
medium paper
extent 75,9 MB
extent 353 oldal
extent 20 cm
format PDF
Legal information
rightsholder Magánszemély
access rights rights reserved - free access
Source and data identifiers
source Magánszemély
identifier ISBN 963 231 372 0