Búbos pacsirta
Galerida cristata
A verébalakúak rendjébe (Passeriformes), a pacsirtafélék családjába (Alaudidae) tartozó faj. Európa mérsékelt övi részén, Ázsiában, valamint Észak-Afrikában fordul elő. Hazánkban általánosan elterjedt, állandó madaraink közé tartozik. Nyílt rövid füvű élőhelyeken, füves ugarokon, ligetes élőhelyeken, valamint a városokban egyaránt megfigyelhető. A mezei pacsirtánál valamivel nagyobb termetű, szárnyai szélesebbek, szélső farktollai agyagbarna színűek (mezei pacsirtának fehér), valamint mellén elmosódottabb a csíkozás. Táplálékát gyommagvak és rovarok képezik. Magányosan fészkelő (territoriális), fészkét sűrűbb növényzet tövébe kapart talajmélyedés alkotja. Fészekalja 3-5 piszkosfehér színű, sötéten pettyezett tojásból áll. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.
| Title(s), language | |
|---|---|
| language | hungarian |
| Subject, content, audience | |
| subject | preparátum |
| subject | madár |
| subject | verébalakúak |
| subject | pacsirtafélék |
| Attributes | |
| colour image | polychrome |
| format | jpeg |
| Legal information | |
| rightsholder | Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum |
| access rights | research permit needed |
| Source and data identifiers | |
| source | Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum |
| source | természettudományi gyűjtemény |