Büntetési rendszerünk reformja

Adalék a Btk. módosításához I-II. kötet

Észrevételek a Büntető-törvénykönyv novellájára III. kötet

text
qualifiedcontent

Fayer László (Kecskemét, 1842. június 2. – Budapest, 1906. november 9.) büntetőjogász, országgyűlési képviselő, egyetemi tanár, gyorsíró, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (1894-től). Pályája kezdetén újságíró, 1865–85-ben országgyűlési gyorsíró volt, közben jogi tanulmányokat folytatott. 1866-1870 között Feuer László néven jelentek meg gyorsírással kapcsolatos művei, melyek a téma egyik első alkotásai voltak. 1866-ban a budapesti magyar gyorsíró-egylet egyik alapító tagja volt; majd a gyorsírás-tanárokat vizsgáló bizottság tagja lett; az országgyűlési gyorsiroda szervezésekor elsőrendű gyorsírónak nevezték ki. Egyetemi tanulmányait a budapesti egyetemen végezte és 1870-ben jogi doktor, 1874-ben ügyvéd és a budapesti egyetem büntetőjog magántanára lett. 1866-ban rendkívüli, majd 1901-1906- ig nyilvános rendes rendes tanárrá nevezték ki. A gyakorlatias jogtudományi oktatás egyik hazai úttörője, a klasszikus büntetőjogi iskola híve, alapvető feladatnak tartotta a bűnmegelőzést. 1843. évi büntetőjogi kodifikáció anyagát összegyűjtötte, bevezetővel és hasznos magyarázatokkal látta el. Egyik alapítója volt a Magyar Jogászegyletnek, melynek később alelnöke is lett (1903). 1870-1880 közt szerkesztette a Magyar Themisz című jogi szaklapot, majd, a két lap összeolvadása után, a Jogtudományi Közlöny-t, ahol a bírósági ítéleteket és a Btk.-t nem egyszer szigorú, de nagy tudásra valló kritikában részesítette.

Az első kötethez: "A jelen dolgozat a Magyar Jogászegylet börtönügyi bizottságában f. év ápril 27-ikén tartott előadásom kibővítése. A fölvetett kérdések annyira életbevágók, s újabban úgy bel- mint külföldön annyira nyomós adatok merültek fel: hogy tanácsosnak látszott a tüzetesebb tárgyalás és összefoglalás." (1889)

A második kötethez: "Midőn 1889-ben hason czim alatt egy füzetet bocsátottam közre, a büntetőjog reform-mozgalmának kezdetén voltunk. Azóta úgy a külföldön, mint nálunk nagy tért hódítottak az uj eszmék. Némely államban törvényes szentesítést is nyertek. Összefoglalni az időközben letelt két év eredményeit és tüzetesebben kifejteni egyik-másik pontot: ez a jelen dolgozat feladata..." (1891)

A harmadik kötethez: "A jelen füzetben foglalt fejtegetések éppen nem állanak elvi ellentétben a kormányjavaslattal. Az iránt, hogy a Btk. mely részei és mily irányban módositandók, már meglehetősen közmegegyezés jött létre. Csak némi eltérés van a terjedelem tekintetében. A kormányjavaslat ugyanis itt-ott oly apróságokat karol fel, melyek egy rendszeres revisióban ugyan helyt foglalhatnak, de úgynevezett novellában nem... S erre névé vezérfonal az volna, hogy kihagyassék minden oly változtatás, melynek csak csekély kihatása van és mely nem szükségszerű folyománya egy valóban fontos módosításnak. Ez az egyik pont, a miben eltérek a kormányjavaslattól... A másikat abban foglalhatom össze, hogy az elvi újítás jellegével biró módosítások úgy szövegileg mint tárgyilag jobban kidomboritandók. A kormányjavaslat szövege töredékes, itt-ott hevenyészett körvonalakat állit fel. E tekintetben bizonyos hiányok pótlása, majd a fölösleg lemetszése által iparkodtam hozzájárulni, hogy egyenletesebbé tétessék az egész munkálat..." (1892)

Title(s), language
language hungarian
Subject, content, audience
subject büntetőjog
subject büntetési rendszer
subject büntetéskiszabás
subject fiatalkorú bűnelkövetők
subject büntetés-végrehajtás
audience researchers
Creators, contributors
creator Dr. Fayer László (1842-1906)
publisher Franklin Társulat - Magyar Irodalmi Intézet és Könyvnyomda
Time and places
place of publishing Budapest
spatial reference Magyarország
spatial reference Osztrák-Magyar Monarchia
spatial reference Magyar Királyság
location of physical object Budapest
temporal reference 1889-1892
Attributes
medium paper
extent 107 p
extent 76 p
extent 116 p
format PDF
Legal information
rightsholder Országgyűlési Könyvtár
access rights rights reserved - free access
Source and data identifiers
source Országgyűlési Könyvtár
registration number OGYK jelzet: B5/379
registration number 0421538