Maison Dorée, Párizs, 1860-as évek
A párizsi "La Maison Dorée" étterem bejárata. Hivatalos neve "Le restaurant de la Cité" volt, de a közvélemény az épületen belül és kívül bőkezűen használt aranyozás miatt "La Maison Dorée" nevezte. Az étterem két részre oszlott, és két bejárata is volt. Az egyik a hétköznapi halandók részére a körútról, a másik az elit számára szolgált diszkrét bejárást a rue Laffitte felől. A sok híresség mellett írók is jártak alkotni ide, a legismertebb talán Honoré de Balzac, aki novellái karaktereit mintázta az eklektikus vendégkörből. Leghíresebb étele a Bélszín Rossini módra, melyet az étterem séfje Casimir Moisson komponált az olasz zeneszerzőnek. A kép eredetije Jean Paul Aron Le Mangeur du XIX. Siécle című könyvében található.
Entrance to the restaurant "La Maison Dorée" in Paris. Its official name was "Le restaurant de la Cité", but the public called it "La Maison Dorée" because of the gilding used generously inside and outside the building. The restaurant was divided into two parts and had two entrances. One for ordinary mortals from the boulevard, the other for the elite served as a discreet tour from rue Laffitte. In addition to the many celebrities, writers also came here to create, the best known being perhaps Honoré de Balzac, who modeled the characters of his short stories from an eclectic circle of guests. His most famous dish is the Sirloin Rossini style, composed by the restaurant’s chef Casimir Moisson for the Italian composer. The original of the picture is Jean Paul Aron Le Mangeur du XIX.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Entrance to the restaurant "La Maison Dorée" in Paris. Its official name was "Le restaurant de la Cité", but the public called it "La Maison Dorée" because of the gilding used generously inside and outside the building. The restaurant was divided into two parts and had two entrances. One for ordinary mortals from the boulevard, the other for the elite served as a discreet tour from rue Laffitte. In addition to the many celebrities, writers also came here to create, the best known being perhaps Honoré de Balzac, who modeled the characters of his short stories from an eclectic circle of guests. His most famous dish is the Sirloin Rossini style, composed by the restaurant’s chef Casimir Moisson for the Italian composer. The original of the picture is Jean Paul Aron Le Mangeur du XIX.
Title(s), language | |
---|---|
language | hungarian |
language | english |
Subject, content, audience | |
subject | vendéglátás-történet |
subject | szakmatörténet |
subject | könyvillusztráció |
subject | utcai front |
subject | étterem |
subject | Gioachino Antonio Rossini (1792 – 1868) olasz zeneszerző, színházigazgató |
subject | Honoré de Balzac (1799 – 1850) francia regényíró |
subject | Casimir Moisson szakács |
subject | vendéglátóipar |
subject | MKVM |
Time and places | |
spatial reference | Párizs, Boulevard des Italiens 20. |
location of physical object | Budapest |
temporal reference | XIX. század második fele |
temporal reference | 1852-1870 |
Attributes | |
medium | paper |
extent | 18 x 13 cm |
colour image | black and white |
format | jpeg |
Legal information | |
rightsholder | MKVM |
access rights | research permit needed |
Source and data identifiers | |
source | MKVM |
registration number | VF_13221 |
registration number | VIP_10-11_Szakmatörténet_Ipartestület |