Maison Dorée, Párizs, 1860-as évek

image
qualifiedcontent

A párizsi "La Maison Dorée" étterem bejárata. Hivatalos neve "Le restaurant de la Cité" volt, de a közvélemény az épületen belül és kívül bőkezűen használt aranyozás miatt "La Maison Dorée" nevezte. Az étterem két részre oszlott, és két bejárata is volt. Az egyik a hétköznapi halandók részére a körútról, a másik az elit számára szolgált diszkrét bejárást a rue Laffitte felől. A sok híresség mellett írók is jártak alkotni ide, a legismertebb talán Honoré de Balzac, aki novellái karaktereit mintázta az eklektikus vendégkörből. Leghíresebb étele a Bélszín Rossini módra, melyet az étterem séfje Casimir Moisson komponált az olasz zeneszerzőnek. A kép eredetije Jean Paul Aron Le Mangeur du XIX. Siécle című könyvében található.

Entrance to the restaurant "La Maison Dorée" in Paris. Its official name was "Le restaurant de la Cité", but the public called it "La Maison Dorée" because of the gilding used generously inside and outside the building. The restaurant was divided into two parts and had two entrances. One for ordinary mortals from the boulevard, the other for the elite served as a discreet tour from rue Laffitte. In addition to the many celebrities, writers also came here to create, the best known being perhaps Honoré de Balzac, who modeled the characters of his short stories from an eclectic circle of guests. His most famous dish is the Sirloin Rossini style, composed by the restaurant’s chef Casimir Moisson for the Italian composer. The original of the picture is Jean Paul Aron Le Mangeur du XIX.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Entrance to the restaurant "La Maison Dorée" in Paris. Its official name was "Le restaurant de la Cité", but the public called it "La Maison Dorée" because of the gilding used generously inside and outside the building. The restaurant was divided into two parts and had two entrances. One for ordinary mortals from the boulevard, the other for the elite served as a discreet tour from rue Laffitte. In addition to the many celebrities, writers also came here to create, the best known being perhaps Honoré de Balzac, who modeled the characters of his short stories from an eclectic circle of guests. His most famous dish is the Sirloin Rossini style, composed by the restaurant’s chef Casimir Moisson for the Italian composer. The original of the picture is Jean Paul Aron Le Mangeur du XIX.

Title(s), language
language hungarian
language english
Subject, content, audience
subject vendéglátás-történet
subject szakmatörténet
subject könyvillusztráció
subject utcai front
subject étterem
subject Gioachino Antonio Rossini (1792 – 1868) olasz zeneszerző, színházigazgató
subject Honoré de Balzac (1799 – 1850) francia regényíró
subject Casimir Moisson szakács
subject vendéglátóipar
subject MKVM
Time and places
spatial reference Párizs, Boulevard des Italiens 20.
location of physical object Budapest
temporal reference XIX. század második fele
temporal reference 1852-1870
Attributes
medium paper
extent 18 x 13 cm
colour image black and white
format jpeg
Legal information
rightsholder MKVM
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source MKVM
registration number VF_13221
registration number VIP_10-11_Szakmatörténet_Ipartestület