Champeaux étterem téli kertje, Párizs, XIX. század

image
qualifiedcontent

A Champeaux étterem téli kertje, a párizsi Bourse téren (Place de la Bourse). A nagy légterű terme kedvelt találkozó helye volt a közeli árutőzsde ügynökeinek. Az 1800-ban alapítottéttermet Émile Zola regényei tették halhatatlanná az utókor számára. Az idők folyamán több híres séf is dolgozott konyháján, mint Nicolas Marguery, Henri-Paul Pellaprat és Catelian. Az eredeti kép Jean Paul Aron "Le Mangeur du XIX. Siécle" könyvében található.

The winter garden of the Champeaux restaurant, on the Place de la Bourse in Paris. Its large airy room was a popular meeting place for the traders of the nearby commodity exchange. Founded in 1800, the restaurant was immortalised by the novels of Émile Zola. Over the years, several famous chefs worked in its kitchen, including Nicolas Marguery, Henri-Paul Pellaprat and Catelian. The original image is in the book "Le Mangeur du XIX. Siécle" (The Eater of the 19th Century) by Jean Paul Aron.

Title(s), language
language hungarian
language english
language french
Subject, content, audience
subject vendéglátás-történet
subject szakmatörténet
subject könyvillusztráció
subject vendéglátóhelyiség
subject étterembelső
subject enteriőr
subject életkép
subject vendéglátóipar
subject MKVM
subject Nicolas Marguery (1834-1910) mesterszakács
subject Henri-Paul Pellaprat (1869-1954) mesterszakács
Time and places
spatial reference Párizs, Place de la Bourse 13.
spatial reference Paris, France
location of physical object Budapest
temporal reference XIX. század
Attributes
medium paper
extent 13 x 18 cm
colour image black and white
format jpeg
Legal information
rightsholder MKVM
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source MKVM
registration number VF_13223
registration number VIP_10-11_Szakmatörténet_Ipartestület