Champeaux étterem téli kertje, Párizs, XIX. század
A Champeaux étterem téli kertje, a párizsi Bourse téren (Place de la Bourse). A nagy légterű terme kedvelt találkozó helye volt a közeli árutőzsde ügynökeinek. Az 1800-ban alapítottéttermet Émile Zola regényei tették halhatatlanná az utókor számára. Az idők folyamán több híres séf is dolgozott konyháján, mint Nicolas Marguery, Henri-Paul Pellaprat és Catelian. Az eredeti kép Jean Paul Aron "Le Mangeur du XIX. Siécle" könyvében található.
The winter garden of the Champeaux restaurant, on the Place de la Bourse in Paris. Its large airy room was a popular meeting place for the traders of the nearby commodity exchange. Founded in 1800, the restaurant was immortalised by the novels of Émile Zola. Over the years, several famous chefs worked in its kitchen, including Nicolas Marguery, Henri-Paul Pellaprat and Catelian. The original image is in the book "Le Mangeur du XIX. Siécle" (The Eater of the 19th Century) by Jean Paul Aron.
Title(s), language | |
---|---|
language | hungarian |
language | english |
language | french |
Subject, content, audience | |
subject | vendéglátás-történet |
subject | szakmatörténet |
subject | könyvillusztráció |
subject | vendéglátóhelyiség |
subject | étterembelső |
subject | enteriőr |
subject | életkép |
subject | vendéglátóipar |
subject | MKVM |
subject | Nicolas Marguery (1834-1910) mesterszakács |
subject | Henri-Paul Pellaprat (1869-1954) mesterszakács |
Time and places | |
spatial reference | Párizs, Place de la Bourse 13. |
spatial reference | Paris, France |
location of physical object | Budapest |
temporal reference | XIX. század |
Attributes | |
medium | paper |
extent | 13 x 18 cm |
colour image | black and white |
format | jpeg |
Legal information | |
rightsholder | MKVM |
access rights | research permit needed |
Source and data identifiers | |
source | MKVM |
registration number | VF_13223 |
registration number | VIP_10-11_Szakmatörténet_Ipartestület |