Café Riche konyhája, Párizs, XIX. század

image
qualifiedcontent

A metszeten, tulajdonképpen az összes munkafázist láthatjuk ami egy konyhában előfordulhat, az éléskamrától a felszolgálásig. Balra hátul az éléskamrába láthatunk, előtte hatalmas üvegtartályban, halak és rákok várják sorsukat. A középső részen a konyha, hátul egy hatalmas sütőben egy egész disznó sül nyárson. Középen a konyhasziget (szinte kontinens), rajta edényekben, fazekakban, üstökben rotyog a különböző fogások garmadája. Felette serpenyők erdeje függ alá. Jobbra tálcák, kínálók sorakoznak a polcokon. A fal mellett folyamatosan mossák el a szennyes terítékeket, illetve törölgetik az evőeszközöket. Elől már a végső előkészítő tevékenységek zajlanak a tálalás, és a pincérek sorra viszik el a megrendeléseket. A jó megfigyelő észre veheti a konyha távolba vesző végén, a falon, egy körben egy nagy "B" betűt. Nem véletlen, hiszen a Café Riche tulajdonosa Louis Bignon volt, aki 1847-ben vette meg az 1785 óta üzemelő éttermet. A következő évtizedekben a párizsi körökben felkapott vendéglőt, számos előkelőség és híresség, valamint az irodalmi élet jelentős alakjai tisztelték meg jelenlétükkel. Legismertebb vendégei a teljesség igénye nélkül: Dumas, Offenbach, Maupassant, Zola és Turgenyev. Bignon úttörő szerepe vitathatatlan a konyhák tervszerű, gazdaságos kialakítása és működtetése terén. Mindezek alapját a megfelelő higiénia biztosításában látta, és következetesen ragaszkodott hozzá. A század végén vonult vissza, nem sokkal halála előtt. Az eredeti kép Jean Paul Aron "Le Mangeur du XIX. Siécle" könyvében található.

In the engraving, you can actually see all the stages that can occur in a kitchen, from the pantry to the serving.The owner of Café Riche was Louis Bignon, who bought the restaurant in 1847, which had been in operation since 1785. In the decades that followed, the restaurant, which was a sensation in Parisian circles, was graced by the presence of many celebrities and literary figures. Among the most famous guests were Dumas, Offenbach, Maupassant, Zola and Turgenyev. Bignon was undoubtedly a pioneer in the planning and economical operation of kitchens, based on the principles of good hygiene, which he consistently insisted on. He retired at the end of the century, shortly before his death. The original image is in the book "Le Mangeur du XIX. Siécle" (The Eater of the 19th Century) by Jean Paul Aron.

Title(s), language
has version VF_N_41_872
language hungarian
language english
language french
Subject, content, audience
subject vendéglátás-történet
subject szakmatörténet
subject könyvillusztráció
subject konyha
subject éléskamra
subject életkép
subject enteriőr
subject vendéglátóipar
subject MKVM
subject Louis Bignon (1816-1906) mesterszakács, vendéglős
Time and places
spatial reference Párizs, boulevard des Italiens 16. és a rue Le Peletier 1. sarkán
spatial reference Paris, France
location of physical object Budapest
temporal reference XIX. század
Attributes
medium paper
extent 13 x 18 cm
colour image black and white
format jpeg
Legal information
rightsholder MKVM
access rights research permit needed
Source and data identifiers
source MKVM
registration number VF_13222
registration number VIP_10-11_Szakmatörténet_Ipartestület